Skip to content

Iloa monimuotoisuudesta – Laania kunnostaa metsän myös metsästäjille

Metsä on syksyisin runsaudensarvi kaikille siellä liikkuville. Myös metsästys ja metsänhoito voidaan yhdistää, vinkkaa metsäpalveluasiantuntija.

Metsästä on moneksi. Metsä, ja varsinkin raikas syysmetsä on oiva paikka marjastaa ja sienestää, retkeillä, kävellä, pyöräillä sekä ihan vain katsella ja valokuvata sen monimuotoisuutta.

Syksyn tullen metsä on harrastuksen paikka myös Suomen noin 300 000 metsästäjälle. Niin metsäkanalintujen kuin hirvenkin metsästysaika ajoittuu – vähän eri puolella maata vaihdellen – syyskuusta vuodenvaihteen yli.

Metsä on henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lisäksi omistajilleen myös taloudellisen hyvinvoinnin lähde. Hoidettu metsä tuottaa omistajalleen paremmin, sanoo metsäasiantuntija Jari Raaterova Laanialta.

Nämä kaikki asiat onkin mahdollista yhdistää hyvällä metsänhoidolla.

Hoidetussa metsässä liikkuminen on mielekkäämpää, kun se ei ole läpipääsemätön tiheikkö. Samoin järeämmille puille on tilaa kasvaa, kun nuoret metsät laitetaan kasvukuntoon harvennushakkuulla. Näin taataan tulevaisuudessa parempi tukkisaanto, sanoo Raaterova, joka työskentelee Laanian pohjoisimmassa toimipisteessä Rovaniemellä.

Metsästäessä silmät auki

Metsästäessä onkin hyvä katsoa ympärilleen myös metsänhoidon näkökulmasta.

Jos tuntuu, ettei omassa metsässä löydy hirvenmetsästyksessä ampumalinjoja, sinne voidaan tehdä riistapainotteinen harvennushakkuu, Raaterova vinkkaa.

Tällaisessa hakkuussa otetaan huomioon riistan tarpeet elinympäristön suhteen.

Linnutkaan eivät välttämättä viihdy liian tiheissä ja täysin hoitamattomissa metsissä. Toisaalta kaikkea ei kannata puhdistaa liian kliinisesti. Riistapainotteisessa hakkuussa metsään jätetäänkin riistatiheiköitä ja reunametsiköitä eläimiä varten, Raaterova neuvoo.

Tällainen riistapainotteinen metsänhoito ei ole uusi asia, se on päässyt vain välillä unohtumaan metsätalouden painotuksissa.

Riistapainotteisuus on win–win-tilanne, ja se on kiinni aika pienistä asioista, jotka eivät edes vaikuta metsänomistajan saamaan puunmyyntituloon, Raaterova kertoo.

Vaivatonta ja nopeaa metsänhoitoa

Jos metsänhoito metsästysreissulla alkaa tuntua ajankohtaiselle, soitto Laanialle riittää. Jari Raaterova sanoo, että maastokäynti järjestyy muutamassa päivässä.

Sen jälkeen saadaan äkkiä suunnitelmat ja sopimukset sorvattua, Raaterova lupaa.

Raaterovan oma suosikkimetsätyyppi on männikkömetsä, jollaista suuri osa pohjoisen metsistä on.

Sellainen hoidettu metsä, jossa on vaihtelevuutta puuston tiheyden ja iän suhteen. Sellaisessa on otettu huomioon myös riistaeläinten tarpeet, sanoo itsekin innokas metsästäjä.