Metka-tuki tuo mukanaan muutoksia metsätalouden tukiin. Mukana on uusia tukimuotoja sekä kokonaan uusia tuettavia työlajeja. Lue, miksi metsätaloutta tuetaan, mihin kaikkeen uutta Metka-tukea voi saada ja tutustu viiteen yleiseen tukiin liittyvään kysymykseen.
Metka-tuki korvaa kemera-tuen vuoden 2024 aikana. Muutosta ei potkaista maaliin kerralla vaan se tapahtuu vaiheittain. Ensimmäisenä Metsäkeskus on aloittanut taimikon ja nuoren metsän hoidon, terveyslannoituksen ja kulotuksen hakemuksien käsittelyn. Sen jälkeen alkaa metsätietuen ja suometsän hoidon tukien käsittely arviolta kesällä, ja ympäristötuen ja luonnonhoidon tukien hakemusten käsittely syksyllä. Metka tulee sanoista metsätalouden kannustejärjestelmä.
Suomessa yksityismetsien metsänhoitoon ja metsänparannustöihin kannustava tukijärjestelmä on ollut käytössä 1960-luvun lopulta asti. Kemera-tuki, eli kestävän metsätalouden rahoitustuki, uudistettiin vuonna 2015 ja siitä tehtiin uudistuksen yhteydessä määräaikainen. Uudistuksessa painoa lisättiin taimikonhoidon ja nuoren metsän hoidon puolelle, jotta metsänhoitorästejä saataisiin purettua ja ehkäistyä. Myöhemmässä uudistuksessa tukien painopistettä tarkennettiin vielä lisää taimikonhoidon puolelle rästien synnyn ehkäisemiseksi.
Kuten kemera-tuillakin, myös uusilla metka-tuilla halutaan kannustaa entistä paremmin yksityisiä metsänomistajia toteuttamaan toimia, joilla lisätään metsien tervettä kasvua, turvataan ja lisätään metsien biologista monimuotoisuutta, edistetään metsätalouden vesiensuojelua, hillitään ilmastonmuutosta ja edistetään metsien sopeutumista muuttuvaan ilmastoon sekä pidetään yllä metsätalouden tieverkostoa. Monet näistä toimista ovat sellaisia, joista aiheutuu metsänomistajille kuluja. Kulujen vuoksi tärkeiden metsänhoidon toimien ajankohtainen toteuttaminen, kuten taimikonhoito, voi jäädä tekemättä. Metka-tuilla halutaan sekä kannustaa että mahdollistaa näiden toimien toteutuminen, jotta metsänhoidon rästien syntyminen saataisiin hallintaan.
Uutta metka-tukea voi hakea seuraaviin toimiin:
Metka-tuki tuo tullessaan joitakin muutoksia kemeraan nähden, ja tukien piirissä on nyt myös uusia tukimuotoja ja –kohteita. Metka-tuissa on annettu entistä enemmän huomiota luonnon monimuotoisuuden parantamiselle sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiselle. Huomattavimmat muutokset koskevat taimikonhoitoa ja nuoren metsän hoitoa, suometsien hoitoa, terveyslannoitusta, metsäteiden hoitoa sekä kulotusta.
Taimikon hoidon ja nuoren metsän hoidon metka-tuki haetaan nyt vasta toimenpiteiden jälkeen - suunnitelmia tai etukäteishakemuksia ei tukea varten tarvitse enää lähettää. Lisäksi taimikon hoidosta on poistettu kuvion minimikoko ja nuoren metsän hoidossa keskiläpimittavaatimuksen tilalle on otettu jäävän puuston pituusraja (havupuilla 12 m ja lehtipuilla 15 m). Mikäli toimien yhteydessä kerätään pienpuuta, tulee metsään jättää sekä pystyssä olevat että maahan kaatuneet lahopuut.
Suometsien hoidossa tukea ei enää saa ojien kunnostamiseen. Suometsien hoidon tuki koskettaa nyt hoitosuunnitelmien laatimista ja vesiensuojelutoimenpiteitä. Terveyslannoituksessa tukea ei puolestaan enää makseta toteutuneiden kustannusten vaan pinta-alan perusteella. Samalla kasvupaikkavaatimuksen korvaa vaatimus puuston minimimäärästä.
Metsäteiden hoidossa tukea myönnetään nyt aikaisempaan poiketen myös yksittäisille tiloille tien perusparannukseen. Aikaisemmin tuen saaminen vaati yhteishanketta. Uutta metsäteiden hoidon tuissa on vaatimus tavoitekantavuudesta, joka koskee sekä perusparannettuja että uusia teitä. Perusparannuksessa on myös ehto kalojen vaellusesteiden purkamisesta ja uusienkin teiden rakennuksessa kalojen esteetön kulku on varmistettava.
Uutena tulokkaana metka-tuettavissa työlajeissa on kulotus. Kulotuksessa poltetaan uudistusalan hakkuutähteitä, pintakasvillisuutta ja säästöpuuryhmiä. Kulotuksella tuetaan luonnon monimuotoisuutta, sillä se lisää paikallisesti hiiltyneen ja palaneen puun määrää, joka on elintärkeää sellaisille harvinaisille ja uhanalaisille lajeille, jotka ovat sopeutuneet elämään palaneessa maassa tai hiiltyneessä puuaineksessa.
Miten metka-tukea haetaan? Onko se vaikeaa? Kestääkö tuen saamisessa kauan? Ovatko tuet hakemiseen liittyvän vaivan väärti? Metka-tuen hakeminen voi pohdituttaa monella tavalla. Seuraavana muutamia asioita, joita sinun metsänomistajana on hyvä tietää.
1. Miten metka-tukea haetaan?
Metka-tukea haetaan Metsäkeskukselta. Metsätalouden tukihakemukset löytyvät Suomen metsäkeskuksen Metsään.fi -sivuilta. Pääasiassa tukia haetaan etukäteen ja niiden hakeminen vaatii töistä ennakkoon tehtyä toimintasuunnitelmaa. Poikkeuksena tästä on taimikon hoito ja nuoren metsän hoito, joista tukea haetaan jälkikäteen. Metka-hakemusten käsittely alkaa Metsäkeskuksella vaiheittain ja tukihakemuksia voi laittaa heti työlajin käsittelyn alettua. Etukäteen haettavien tukien työlajeja ei saa aloittaa ennen hakemuskäsittelyn alkamista. Suunnittelutoimenpiteitä voi kuitenkin tehdä ja se kannattaa, jotta tuumasta toimeen voi tarttua mahdollisimman nopeasti hakemuskäsittelyjen alkaessa.
Metka työlajit ja hakemuskäsittelyjen alkamisen alustava aikataulu:
(Lähde: Metsäkeskus)
2. Onko metka-tuen hakeminen vaikeaa?
Tuen hakeminen ei ole vaikeaa, mutta se voi olla jokseenkin aikaa vievää. Hakemukset vaativat tarkkoja tietoja ja niiden täytössä kannattaa olla huolellinen. Metsänomistajana voit myös valtuuttaa työn tekijän hakemaan tuen puolestasi. Esimerkiksi me Laanialla haemme asiakkaidemme puolesta Metka-tuet tekemistämme metsänhoidon töistä asiakkaan näin halutessa.
3. Kauanko tuen saamisessa kestää?
Metka-tukia on suositeltavaa hakea sähköisellä lomakkeella, sillä niiden käsittely on Metsäkeskukselle nopeampaa. Mikäli sähköisen lomakkeen käyttö ei ole mahdollista, tarjolla on myös perinteinen paperinen lomake. Metka-tukihakemusten käsittelyaika on noin 3 - 4 viikkoa.
4. Minkä suuruisia metka-tuet ovat, onko hakeminen vaivan väärti?
Tuet ovat hyviä ja niillä voi kattaa ison osan tai jopa kaiken tuettujen toimenpiteiden kuluista. Tukia kannattaa siis hyödyntää. Osaa tuista on nostettu verrattuna kemera-tukiin ja osaa on hieman laskettu. Esimerkiksi taimikon hoidon tuki on nyt 200 €/ha, kun se aikaisemmin oli 160 €/ha. Metsäteiden perusparannusten tukiin on tullut kasvua 10–20 %yksikköä riippuen alueesta. Taimikon hoidon ja nuoren metsän hoidon tuki, kun lisäksi kerätään pienpuuta on puolestaan laskettu 450 eurosta/hehtaari 300 euroon/hehtaari. Tutustu vertailuihin Metsäkeskuksen sivuilla.
5. Ovatko metka-tuet veronalaisia?
Metka-tuet ovat veronalaista metsätalouden pääomatuloa. Veroa maksetaan 30 % 30 000 euroon asti. Summan yli menevien pääomatulojen veroprosentti on 34 prosenttia. Mikäli tuet maksetaan työn tekijälle, sinun metsänomistajana ei tarvitse huolehtia niistä omassa verotuksessasi.
Metka-tukea ei kannata jättää hakematta, sillä tukien avulla metsänhoidon kustannukset laskevat. Tukea voi hakea huolimatta siitä, tekeekö toimenpiteitä itse vai teetättääkö niitä metsäyhtiöllä.
Jos metka-tuen hakeminen yksin tuntuu epäselvältä tai vaikealta, on hakemiseen tarjolla neuvoja. Ole yhteydessä metsäyhtiöösi tai suoraan Metsäkeskukseen. Mikäli olet teettänyt metsätyöt ammattilaisella, kysy työn toteuttaneelta metsäyhtiöltä, hakevatko he tuen puolestasi. Esimerkiksi me Laanialla haemme tekemistämme töistä Metka-tuen asiakkaan puolesta, mikäli hän niin haluaa. Lisätietoja ja yhteystietohaku Metsäneuvonnassa.