Blogi

Talousmetsästä on muutakin iloa kuin hakkuista saatavat tulot

Kirjoittanut Laania | 06.15.2024

Metsänhoidossa tavoitteiden ei tarvitse olla pelkästään taloudellisia, vaan niiden ohella voidaan painottaa muitakin asioita. Konkarille voi olla päivän selvää, että metsään jätetään harvennuksen yhteydessä riistatiheiköitä, koska hän haluaa metsästää omassa metsässään. Uutena metsänomistajana omat metsänhoidon tavoitteet saattavat kuitenkin olla epäselvät ja tieto metsänhoidosta vähäistä. Kokosimme muutaman ajatuksia herättelevän kysymyksen ja ytimekkäät esittelyt metsänhoidon yleisistä vaihtoehdoista blogin muotoon. 

Miten haluat hoitaa metsääsi?

Metsää voidaan hoitaa monin eri tavoin ja tärkein valintaperuste metsänhoidossa tehtäville painotuksille on siinä, mitä sinä metsänomistajana haluat metsältäsi. Jos olet uusi metsänomistaja tai vasta metsänhoidosta kiinnostunut, etkä ole varma miten metsää kannattaisi hoitaa, niin tässä muutama kysymys, joiden avulla voit miettiä mikä omassa metsässä on sinulle tärkeää: 

  • Haluatko, että metsä on sinulle ja jälkipolvillesi tuottava taloudellinen turva? 
  • Haluatko, että metsäsi toimii hyvänä virkistyspaikkana? 
  • Ovatko metsäsi hyvät marjastusmaastot sinulle tärkeitä? 
  • Metsästätkö omassa metsässäsi? 
  • Onko metsällä, sen maisemilla tai siellä olevilla paikoilla erityistä tunnearvoa? 
  • Oletko kiinnostunut luonnonhoidosta ja monimuotoisuuden ylläpitämisestä? 

Metsänkasvatuksen muodosta riippumatta hoitotoimenpiteiden yhteydessä voidaan ottaa huomioon monenlaisia seikkoja. Mikäli metsä on sinulle taloudellinen turva, mutta haluat myös nauttia metsästä virkistys- tai harrastuspaikkana, metsänhoitoa voidaan tehdä monitavoitteisella painotuksella, jolloin otetaan huomioon suuremmalla prioriteetilla myös muita tärkeitä arvoja. Monitavoitteisella painotuksella hoidetussa metsässä voidaan myös siirtää pääpaino muille arvoille, mikäli tähtäimessä ei varsinaisesti ole taloudellisia tavoitteita. Riistanhoidollisella painotuksella puolestaan voidaan turvata riistaeläinten viihtyminen metsässä. Omaa metsää voi myös suojella ja suojeluunkin on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja.


Kuva 1: Hoidetussa metsässä on tilaa marjastaa, sienestää ja retkeillä.

Metsänhoidon painotuksilla monipuolisia hyötyjä metsästä 

Koska talousmetsän kasvatus ei sisällä parissa vuodessa tapahtuvia pikavoittoja, on hyvä miettiä millaista iloa metsästä haluaa saada kasvatusvuosien varrella. Se, että metsään liittyy taloudellisia tavoitteita ei siis rajaa pois virkistyskäytön ja luonnonhoidon tavoitteita. 

Monitavoitteinen metsänhoidon painotus 

Monitavoitteisella painotuksella metsänhoidossa voidaan ottaa huomioon taloudellisen hyödyn ohella tai sijasta muita metsänomistajalle tärkeitä arvoja. Jos esimerkiksi haluat, että metsäsi on hyvää marjastus- ja sienestysmaastoa tai että siellä on hyvä ulkoilla, voidaan monitavoitteisella painotuksella ottaa näitä seikkoja huomioon, kun metsään tehdään hoitotoimia. 

Huomiota voidaan kiinnittää myös maisemallisuuteen liittyen ja säilyttää tiettyjä kohteita koskemattomina tai vaihtoehtoisesti avata näkymiä. Huomio voi kohdistua myös luonnonhoitoon, jolloin voidaan jättää muun muassa vesistöjen ympärille leveämpiä suojavyöhykkeitä, suojata maaston peitteisyyttä, jättää metsään enemmän säästöpuita tai lisätä puuston monipuolisuutta. Myös monia muita luonnon monimuotoisuuteen liittyviä tekijöitä voidaan suojata ja hoitaa. Riippuen siitä, onko metsäsi jaksollisen vai jatkuvan kasvatuksen metsä, voi joidenkin toimenpiteiden toteutusten mahdollisuudessa olla poikkeuksia. 

Riistanhoidollinen metsänhoidon painotus 

Metsästävän metsänomistajan ei tarvitse huolia siitä, että metsänhoidolla olisi negatiivisia vaikutuksia metsästysmaihin - metsänhoitoa voidaan nimittäin tehdä myös riistanhoitoa vaalien. Metsästä voidaan kartoittaa riistaeläinten elinympäristöjä ja huomioida ne jättämällä metsään käsittelemättömiä alueita, varmistaa tärkeän aluskasvillisuuden säilyminen ja pitää huolta siitä, ettei metsä ole myöskään liian tiheä, jolloin eläimet eivät pysty siellä kulkemaan. Myös muun muassa runsaampi lehtipuiden ja pensaiden jättö metsään edistää riistan viihtymistä alueella. Lisäksi metsään voidaan metsänomistajan halutessa perustaa riistapeltoja, nuolukiviä tai juomapaikkoja.

Kuva 2: Linnut tarvitsevat metsässä suojaisia paikkoja, mutta liian tiheässä pöheikössä nekään eivät viihdy.

Metsän suojelu turvaa arvokkaan metsikön 

Onko sinulla tunnearvoa täynnä oleva perintömetsä? Tai onko metsässäsi kohteita, joiden haluat pysyvän koskemattomina? Yksityisenä metsänomistajana voit hakea METSO-ohjelmaan, joka perustuu metsien vapaaehtoiseen suojeluun. Metsän suojelusta maksetaan metsänomistajalle puuston perusteella laskettava korvaus. 

Tärkeintä suojeltavaksi haettavassa metsässä ovat sen luonnon monimuotoisuutta tukevat piirteet. Tällaisia ovat esimerkiksi runsaslahopuiset kankaat ja lehdot, moni-ikäinen puusto, koloisat ja erityisen järeät puut sekä kookkaat haavat. Metsä on voinut olla myös pitkään metsätalouden ulkopuolella tai siellä voi olla merkittäviä soita ja vesistöjä. Suojeluun sopivia piirteitä on paljon ja niihin kannattaa tutustua. Mikäli aavistelet metsästäsi löytyvän suojelun arvoista monimuotoisuutta, lue lisää METSO-ohjelmasta.  

 Metsän suojelusta voi tehdä määräaikaista tai pysyvää. Määräaikaisessa suojelussa metsänomistajuus pysyy sinulla ja voit valita määräajaksi joko 10 tai 20 vuotta. Pysyvään suojeluun on kaksi vaihtoehtoa: perustaa yksityinen luonnonsuojelualue tai myydä metsä suojelualueeksi. Lue lisää metsän suojelusta MHY:n sivuilta.  

Metsäasiantuntija auttaa oikeanlaisen metsänhoidon toteutuksessa 

Metsänhoidon kanssa ei tarvitse, eikä ole syytäkään, selviytyä yksin. Kerro metsäasiantuntijalle metsänhoidon tavoitteistasi. Niiden perusteella sinulle osataan suositella sopivia toimenpiteitä ja tärkeät asiat tulevat huomioiduiksi niin suunnittelussa kuin tulevissa toteutuksissakin. 

Me Laanialla tarjoamme metsänomistajille palveluja neuvonnasta metsänhoitoon ja puukauppoihin. Metsäasiantuntijamme tuntevat metsän elinkaaren kuin omat taskunsa ja neuvovat metsäsi kasvuvaiheeseen ja sinun tavoitteisiisi soveltuvasta metsänhoidosta. Halutessasi saat myös tarjouksen metsänhoidon toteuttamisesta. Tutustu metsäneuvontaan ja ole meihin yhteydessä!