Blogi

Myrsky kaatoi metsää - mitä tehdä?

Kirjoittanut Laania | 27.03.2024

Kun myrsky kaataa puita metsästä, voi metsänomistajalle aiheutua mittaviakin taloudellisia tappioita. Vaikka tuhoja katsoessa olo voi tuntua aluksi avuttomalta, ei kannata jäädä toimettomaksi. Mitä nopeammin toimit, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada tuulenkaadoista jotakin tuloa sekä korvauksia. 

Miksi myrsky kaataa metsää?

Myrskytuhojen aiheuttaja on kova tuuli. Kesän ja syksyn rajuilmoihin liittyy yleensä kovia tuulenpuuskia, joissa tuulen nopeus voi yltää huimiin lukemiin. Tällaiset kovat puuskat kaatavat joskus suuriakin määriä isoja puita metsästä täysin juurineen. Talvisin niin sanottujen matalapainemyrskyjen voimakkaat tuulet ovat puolestaan pitkäkestoisia. Tällaiset talvimyrskyt useimmiten katkovat puita, sillä routa pitää juuret tiukasti kiinni maassa. 


Kuva 1: Yksittäiset kaadot voi jättää metsään lahoamaan.

Luonnonvoimille emme me ihmiset mahda mitään ja joskus tuuli kaataa puita täysin terveestäkin metsästä. Toiset metsät ovat kuitenkin alttiimpia tuulenkaadoille kuin toiset. Esimerkiksi kuusimetsässä on kuusen pinnallisen juuriston vuoksi korkein riski myrskyn aiheuttamille tuhoille verrattuna mänty- ja koivumetsiin. Alttiita ovat erityisesti myös uudistusalojen reunamat, harvat metsät, ikääntyneet metsät sekä muun muassa juurikäävästä kärsivät metsät. Nuorikin metsä voi altistua myrskytuhoille, mikäli sitä on hoidettu huonosti. Tällaisia ovat metsät, joissa on riukuuntunutta, eli ohutta mutta pitkää, puustoa. 

Ilmastonmuutoksen arvioidaan vaikuttavan myrskytuhoriskeihin kasvavasti. Tämä johtuu siitä, että maaperän routa vähenee ja kosteus lisääntyy, myrskyjen voimakkuus kasvaa ja lämpimämpien talvien seurauksena puiden latvukset joutuvat enenevissä määrin kannattelemaan painavan märän lumen aiheuttamaa kuormaa. 

Voinko metsänomistajana tehdä jotakin tuhojen ehkäisemiseksi?

Kyllä voit. Huolehdi metsän elinvoimaisuudesta tekemällä taimikonhoidot ja harvennukset ajallaan. Huonokuntoinen metsä on alttiimpi monille eri tuhoille. Hakkuut kannattaa suunnitella metsäasiantuntijan kanssa, sillä nämä osaavat suositella metsäkohtaisesti oikeita toimenpiteitä elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi. Myös metsävakuutuksen ottaminen kannattaa. Puustoa tarkkailemalla huonokuntoisia puita voi tunnistaa etukäteen ja tarvittaessa kunnoltaan huonoja yksilöitä voi poistaa metsästä ennen kuin myrsky ehtii niitä kaatamaan. .

Yksipuolinen kuusimetsä on sekametsää alttiimpi laajoille tuhoille. Suosi siis lehtipuusekoitusta tai mäntyä kuusimetsissä. Myös sopivalla kasvualustalla on merkitystä: muutoin vahva mäntykin on kaatumiselle herkkä, jos se kasvaa liian hienojakoisella maalla.


Kuva 2: Metsävakuutuksen ottaminen ei ehkäise myrskytuhoja, mutta siitä voi olla tuntuva apu silloin, jos myrsky pääsee tuhoamaan metsää. 

Myrskyn tekemiin tuhoihin voi saada korvausta 

Oma metsävakuutus voi korvata myrskyn tekemiä tuhoja. Tutustu omaan vakuutukseesi, niin tiedät millaista korvausta voit saada mahdollisista myrskyn aiheuttamista tuhoista ja kuinka sinun tulee toimia tuhojen sattuessa. Yleisesti ottaen tärkeää on olla yhteydessä vakuutusyhtiöön mahdollisimman pian tuhojen aiheutumisen jälkeen, jotta tilannetta päästään selvittämään. Huomaa myös, että myrskyjen jälkeen vakuutusyhtiöt voivat ruuhkautua, sillä metsäsi tuskin on ainut, joka on joutunut myrskytuhojen uhriksi. 

Myrskytuhojen laajuus määrittelee tarvittavat toimet 

Ensimmäiseksi kartoita tilanne ja arvioi tuhojen laajuutta. Mikäli tilanne näyttää pahalta ja tuhoa on tullut paljon, voit olla yhteydessä metsäyhtiöön tai metsänhoitoyhdistykseen. Asiantuntija pystyy arvioimaan, voiko kaatunutta puuta myydä tukiksi vai meneekö se kuitu- tai energiapuuksi. 

Yksittäiset myrskyn kaatamat puut voi jättää metsään, sillä lahotessaan ne tarjoavat monille metsälajeille tärkeitä elinympäristöjä. Mikäli myrsky kaatoi puuta tietyltä alueelta paljon, metsätuholaki velvoittaa metsänomistajaa poistamaan tuhoutuneita puita metsästä. Myrskyn kaatamat puut nimittäin lisäävät metsien hyönteistuhoriskiä. Erityisiä riskialueita ovat kuusikot, joissa kirjanpainajakuoriainen on vaivana jo ennestään. 

Jos metsässä on myrskyssä vahingoittuneita kuusia yli 10 kuutiometriä hehtaaria kohden tai mäntyjä yli 20 kuutiometriä hehtaaria kohden, velvoittaa metsätuholaki poistamaan kyseisen määrän ylittävän osuuden. Edellisen vuoden syyskuun alun ja kuluvan vuoden toukokuun lopun välisenä aikana kaadettu havupuutavara on kuljetettava pois hakkuupaikalta tai välivarastosta heinä-elokuussa. Tarkat tiedot ja päivämäärät puutavaran poistamisvelvotteista löydät Metsäkeskuksen sivuilta. Muista, että yli 0,3 hehtaarin kokoisista aukoista metsänomistajalle syntyy uudistamisvelvoite.

Myrskyn kaatamat puut on hyvä hoitaa myös turvallisuussyistä. Esimerkiksi osittain kaatuneet puut voivat katketa milloin tahansa myrskyn jälkeenkin, ne voivat olla vaarallisesti jännittyneitä ja katketessaan sinkoutua aiheuttaen alueella liikkuville vaaratilanteen. Myrskytuhoalueella liikkumista olisikin hyvä vältellä siihen asti, että jäljet on hoidettu. Pienemmät tuhot ovat pääasiassa metsänomistajan vastuulla, mutta laajempien alueiden myrskytuhopuiden korjuu on viisainta hoitaa ammattilaisen avulla. Usein tehokkain vaihtoehto korjuuseen on koneellinen puunkorjuu. Metsätuhoalueen puunkorjuuseen liittyen metsänomistaja voi olla yhteydessä muun muassa metsäyhtiöön tai metsänhoitoyhdistykseen. Metsäasiantuntija arvioi samalla, voitko myydä kaatunutta puuta. Usein tällainen myrskyn kaatama puu kelpaa joko kuitu- tai energiapuuksi. 


Kuva 3: Kuitupuun vaadittu minimiläpimitta vaihtelee tavallisesti 6-7 cm välillä. Energiapuuksi kelpaa kaikenlainen puuaines.

Myrsky kaatoi metsää - toimi näin


Laajempien tuhojen osuessa omaan metsään, tee seuraavat asiat:

  • Arvioi tilanne
  • Ota yhteys metsäyhtiöön tai metsänhoitoyhdistykseen
  • Tee ilmoitus vakuutusyhtiöön
  • Hoida tuhopuiden korjuu
  • Muista uudistamisvelvoite

Myrskyn kaatamat puut kelpaavat energiapuuksi 

Me Laanialla ostamme myrskyn kaatamat puut energiakäyttöön. Mikäli myrsky kaatoi metsästäsi puuta sellaisen määrän, että tarvitset metsäyhtiön apua puun korjuuseen, ole meihin yhteydessä. Arvioimme tilanteen ja annamme sinulle tarjouksen. Alta voit etsiä lähimmän metsäasiantuntijasi tai laittaa meille tarjouspyynnön maakuntasi lomakkeella

Asiointi kanssamme on nopeaa ja vaivatonta. Halutessasi huolehdimme myös paperityöt, kuten metsänkäyttöilmoitukset Metsäkeskukselle. Toimimme metsäpalveluissamme PEFC-sertifikaatin mukaisesti. Meillä on vuosikymmenten kokemus metsäomaisuuden hoidosta ja puukaupasta, joten tunnemme metsänhoidon erikoispiirteet kuin omat taskumme.