Aivan kuten asunto kaipaa aika ajoin remonttia, myös metsän kuntoa on ylläpidettävä säännöllisesti - ilman huolenpitoa se menettää arvoaan ja ränsistyy. Lue viisi hyvää syytä metsänhoitoon ja inspiroidu!
Metsää hoitamalla puut pääsevät kasvamaan järeiksi, arvokkaiksi tukkipuiksi, jotka ovat talousmetsän pääsääntöinen tulonlähde. Hoitamattomana metsäomaisuuden arvo laskee vähitellen, jonka seurauksena metsänomistajan kukkaroon muodostuu huomattava lovi.
Arvon lasku hoitamattomassa metsässä johtuu siitä, kun liian tiiviissä kasvavat puut alkavat kompensoida tärkeää paksuuskasvua pituuskasvulla - kasvusta tulee latvusten kilpajuoksu kohti elintärkeää auringonvaloa. Kyseisellä kisalla on kuitenkin edessään loppu, jossa vahvimmatkaan eivät voita: pituuskasvun takia elävän latvuksen koko pienenee, jonka seurauksena puuston kasvu kokonaisuudessaan hidastuu. Koska metsän kasvatuksessa suurimmat tulot saadaan järeistä tukkipuista, tällainen pituuskasvu romahduttaa metsän arvon. Hoitamattoman metsän tulevaisuuden tulot saattavatkin olla reilusti alle puolet hoidetun metsän tuloista.
Varmista, että metsä tuottaa tulevaisuudessa:
Kuva 1: Tukki- ja kuitupuulle on omat tarkat mittavaatimuksensa. Energiapuulla vaatimukset ovat löyhemmät.
Tiesitkö, että energiapuun kysynnän kasvu on vaikuttanut siihen, että metsänhoidosta johtuvat kustannukset voi kääntää jopa selväksi tuloksi? Tämä johtuu siitä, että nuoren metsän hoidon, harvennusten ja päätehakkuiden yhteydessä voidaan kerätä kuitupuuksi ja tukiksi kelpaamatonta puuainesta talteen ja myydä sitä energiakäyttöön voimalaitoksille. Energiapuun kysynnän kasvuun on vaikuttanut erityisesti fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvalla metsähakkeella sekä hakkeen tuonnin loppuminen Venäjältä.
Koska talousmetsän pääasiallinen tuotto saadaan vasta päätehakkuusta, johon kuluu kokonaisuudessaan noin 70 - 100 vuotta, on selvää plussaa, että metsänhoitoon meneviä kustannuksia voi kääntää osittain tai jopa kokonaan voiton puolelle.
Marjastus, sienestys, metsästys, retkeily… Nämä ja monet muut aktiviteetit ovat huomattavasti miellyttävämpiä sellaisessa metsässä, jossa on tilaa liikkua. Metsää kannattaa hoitaa taimikosta lähtien. Näin se ei pääse missään vaiheessa kasvamaan umpeen ja sen käyttöarvo pysyy hyvänä läpi elinkaaren. Perinteisen jaksollisen kasvatuksen piirissä olevan talousmetsän elinkaari on kuitenkin lähemmäs 100 vuotta, joten sen varrella omasta metsästä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti!
Kuva 2: Usein metsä siirtyy sukupolvelta toiselle. Hoidetun metsän voi huoletta siirtää seuraavalle omistajalle.
Suomessa on paljon omatoimista metsänhoitoa, jossa metsänomistaja on itse perehtynyt metsänkasvatukseen sekä lainsäädäntöön. Yhä useammalle metsänhoitopalvelujen ostaminen on kuitenkin kannattava vaihtoehto, sillä omatoiminen metsänhoito vaatii paljon aikaa ja energiaa. Sen lisäksi uutena metsänomistajana on myös opiskeltava metsänhoitoa ennen kuin tuumasta pääsee toimeen. Tutustu metsänomistaja Anna-Maija Savinaisen tarinaan, jonka perintökuusikko sai nuoren metsän hoidon avulla uuden mahdollisuuden.
Henkilökohtaisten hyötyjen lisäksi metsänhoitopalveluilla edesauttaa lähiseudun työllisyystilannetta; metsänhoito työllistää vähintäänkin metsäasiantuntijaa, metsäkoneurakoitsijaa sekä metsäkuljetusyritystä.
Kasvava metsä toimii hiilinieluna, jolloin metsään muodostuva hiilivarasto kasvaa. Hyvinvoiva ja kasvukykyinen metsä sitoo hiiltä paremmin kuin esimerkiksi hoitamattomaksi jäänyt tiheikkö. Tämä johtuu siitä, että tiheikössä puiden kasvu hidastuu. Myös liian rajut harvennustoimet voivat vaikuttaa epäedullisesti hiilensidontakykyyn - eri puulajit reagoivat eri tavoin harvennukseen ja sen vuoksi onkin viisasta tehdä toimenpiteet metsänhoidon suositusten mukaisesti.
Hiilensidontakyvyn ohella ilmastovaikutukset näkyvät mm. energiantuotannossa. Harvennusten yhteydessä kerätystä biomassasta jalostetaan lämpöä ja sähköä, jolloin fossiilisia polttoaineita tarvitaan vähemmän niiden tuottamiseen. Tästä erinomaisena esimerkkinä toimii Vaasassa sijaitsevan Vaskiluodon voiman voimalaitos, jossa Laanian toimittamalla puuraaka-aineella on saavutettu yli 82 000 tonnin kasvihuonekaasujen päästövähenemä!
Energiakäytön lisäksi harvennuksilta saadaan raaka-ainetta biojalostamoille, jossa valmistetaan muun muassa sellua, paperia ja liikenteen biopolttoaineita. Myös sahateollisuus saa harvennuksilta tukkia lankun ja laudan valmistukseen. Tekemällä puuraaka-aineesta tuotteita, joilla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita tai valmistaa pitkän elinkaaren omaavia tuotteita ja rakennuksia, voimme pitkällä tähtäimellä vähentää merkittävästi ilmaston lämpenemistä.
Kuva 3: Kasvava metsä toimii tehokkaana hiilinieluna, kun taas vanha metsä hiilivarastona. Metsänhoidolla ylläpidetään tehokasta hiilensidontaa.
Energiapuun korjuu on kannattavaa, sillä sitä voidaan tehdä muiden metsänhoitotöiden ohessa. Tavallisimmin energiapuuta saadaan kerättyä kannattavia määriä nuoren metsän hoidon, harvennusten ja päätehakkuiden yhteydessä. Erityisesti nuoren metsän hoito on ilman energiapuun keruuta pelkkä kuluerä metsänomistajalle.
Energiapuu ei ole puun heittämistä hukkaan. Energiakäyttöön menee paljon sellaista puuainesta, joka ei täytä kuitupuun eikä tukkipuun laatuvaatimuksia. Ilman korjuuta energiaksi tällainen aines jää kokonaan hyödyntämättä. Metsänhoidon suositusten mukaan metsään tulisi jättää mm. lahopuuta, vanhoja haapoja sekä kantoja ja muuta metsätähdettä luonnon monimuotoisuutta tukemaan. Energiapuun korjuu ei sulje pois monimuotoisuudesta huolehtimista, vaan siinäkin otetaan huomioon suositusten mukainen metsänhoito ja varmistetaan, ettei metsäalaa korjata liian ronskein ottein.
Me Laanialla olemme erikoistuneet nuoren metsän hoitoon, ensiharvennuksiin ja energiapuun korjuuseen. Yksi vahvuuksistamme on se, että pystymme keräämään energiapuuta kaikkien metsänhoidon toimenpiteiden yhteydessä, mikäli sellaista on tarpeeksi korjattavaksi. Samalta metsänhoitokohteelta voidaan siis hyödyntää niin energiapuut kuin läpimitaltaan suuremmat puut, jotka menevät kuitupuuna sellunvalmistukseen tai tukkipuuna sahatavaraksi.
Kuva 4: Me Laanialla olemme erikoistuneet energiapuun korjuuseen ja palvelemme metsänomistajia metsäneuvonnasta hakkuisiin.
Laania Oy aloitti toimintansa heinäkuussa 2022. Lyhyestä taipaleestamme huolimatta emme kuitenkaan varsinaisesti ole uusi toimija: Laania Oy on yhdistynyt L&T:n Biowatti Oy:stä ja Neova Oy:n energiapuuliiketoiminnosta, eli taustalla on vankkaa vuosikymmenten kokemusta metsäalasta, puukaupoista ja energiapuusta – juuremme ylettyvät 1940-luvulle saakka. Tänä päivänä olemme merkittävä bioenergia-alan palveluyritys, jolla on lähes koko maan kattava myynti- ja hankintaverkosto.
Palveluihimme kuuluu niin pysty- kuin hankintakaupalla ostettava puu. Teemme harvennushakkuita, kuten nuoren metsän hoitoa, ensiharvennuksia ja myöhempiä harvennuksia. Toteutamme päätehakkuita ja päätehakkuiden hakkuutähteiden korjuuta sekä muuta energiakäyttöön sopivan puuaineksen korjuuta. Lisäksi toimitamme voimalaitoksiin puuhaketta. Vakavaraisena ja voittoa tuottavana yhtiönä olemme luotettava kumppani puukaupoissa.
Sinun ei tarvitse olla metsäasioihin perehtynyt ollaksesi meihin yhteydessä. Kaikki metsääsi ja metsäsi hoitoon liittyvät ajatukset, mietteet ja toiveet ovat arvokkaita - kerro niistä meille, niin saat vastauksia kysymyksiisi ja toiveitasi vastaavia ehdotuksia metsällesi sopivista hoitotoimenpiteistä.