Monet vaaranpaikat piileksivät metsätyömaalla. Tai oikeastaan ne eivät piileksi - suurin osa niistä odottaa aivan näkösällä sitä, että työntekijän fokus herpaantuu sopivalla hetkellä. Laanialla työturvallisuus on kiinteä osa työkulttuuria. Se näkyy esimerkiksi siinä, että olemme saavuttaneet vuosittaisen tavoitteemme - pyöreät 0 tapaturmaa vuodessa.
Metsässä maltti on valttia
Useimmat metsätyömaalla aiheutuvat vahingot johtuvat siitä, kun jostakin syystä joko keskittyminen herpaantuu tai huolellisuus unohtuu. Yleisiä esimerkkejä tällaisista tapaturmista ovat liukastuminen metsäkoneeseen noustessa tai maastossa, paleltumat ja esimerkiksi auton suistuminen ojaan metsätiellä. Suurimmat turvallisuusriskit taas muodostuvat vaihtelevista olosuhteista, pimeällä työskentelystä, myrskytuhoalueista ja sähkölinjoista.
Vahinkojen välttämiseen voi vaikuttaa omalla toiminnalla: huolellisuudella, keskittymällä siihen mitä tekee, käyttämällä turvavarusteita, ymmärtämällä työn rutinoitumisen tuomat riskit ja pitämällä puhelimen aina mukana taskussa onnettomuuden sattumisen varalta.
Tavoitteena nolla tapaturmaa vuodessa
Työntekijöiden turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu vastuullisen metsäalan yrityksen prioriteettilistalle. Laanialla työturvallisuus on kiinteä osa työkulttuuria, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisen velvollisuus on käyttäytyä esimerkillisesti turvallisuusohjeita noudattaen ja ilmoittaa eteenpäin mahdollisista havainnoista tai puutteista työturvallisuudessa. “Meillä Laanialla on tavoitteena nolla tapaturmaa vuodessa - ja siihen on päästy”, kertoo Laanian työturvallisuuspäällikkönä ja henkilöstöpäällikkonä toimiva Noora Aaltio.
Uusien työntekijöiden työt alkavat 2-3 viikon perehdytysjaksolla, jonka aikana myös työturvallisuusasiat tulevat tutuiksi. Perehdytyksestä vastaa oma esihenkilö, joka huolehtii työntekijälle omat turvavarusteet ja jonka kanssa käydään läpi turva-asioita sisältävä perehdytyslomake. Metsätyömaalla puolestaan kuljetaan kollegan mukana, joka opastaa turvallisuudessa käytännön asioiden kautta.
Kuva 1: Metsäasiantuntija käy työkoneenkuljettajan kanssa läpi turvakävelyä, joka tehdään kaikilla Laanian metsätyömailla.
Turvallisuus koskee myös urakoitsijoitamme, joiden kanssa hakkuutyömaalla suoritetaan turvakävelyitä. Turvakävely on tietynlainen turvatarkastus, jossa käydään läpi turvallisuuteen liittyvä lista. Läpikäynnin aikana aihealueista keskustellaan yhdessä, varmistetaan, että urakoitsijalla on tarpeellinen tieto hallussaan ja että kalustossa on kaikki kunnossa. Läpi käydään muun muassa näitä asioita:
- Työntekijän suoritetut koulutukset, kuten ensiapukoulutus, työturvallisuuskoulutus ja tieturvallisuuskoulutus.
- Työntekijän varusteet ja pätevyys, kuten työtehtävän vaatimat työvaatteet ja vaatimusten mukainen osaaminen.
- Työmaan turvallisuus, kuten työmaan rajaukset kartalla ja maastossa, varoitusmerkit, siisteys ja turvaetäisyydet.
- Öljyvahinkojen ja tulipalon torjuntakaluston sekä polttoaineen varastoinnin tarkastus metsäkoneessa.
- Metsäkoneen turvallisuustekijät, kuten astinlaudan kunto, kiinteiden tikkaiden kunto, työkoneen sisätilojen siisteys, tuulilasin kunto, nosturin ja valaistuksen kunto ja hätäseis-painikkeiden sijainti.
Tarkastuksen jälkeen tiedot tallennetaan sähköiseen järjestelmään.
Kuva 2: Metsäkoneen sisältä löytyy myös turvallisuusohjeita.
Kuva 3: Kaikkea ei suinkaan tarvitse muistaa ulkoa. Sähkölinjat ovat yksi suurimmista turvallisuusriskeistä.
Turvallisuus paranee kehittämällä
Työmaaturvallisuuden parantaminen vaatii jatkuvaa pientä, mutta aktiivista panostusta sekä työntekijöiltä että johtoryhmältä. Turvallisuuteen liittyvät epäkohdat tulevat vastaan työn lomassa, jonka vuoksi työntekijöiden tekemät kirjaukset ja ilmoitukset havainnoistaan ovat tärkeässä roolissa kehitystyön kannalta. Laanialla on käytössään sähköinen järjestelmä, johon kaikki yrityksen työntekijät voivat käydä kirjaamassa huomioita, puutteita ja kehitysehdotuksia.
Jokaiselta työntekijältä pyydetään vuosittain vähintään yksi kehitysehdotus - osalta niitä tulee helposti useampi vuodessa. “Sähköisen järjestelmän avulla pystymme seuraamaan merkintöjä aktiivisesti ja reagoimaan ehdotuksiin tarvittaessa nopeallakin aikataululla”, Aaltio kertoo.
Miten metsätyömaasta tehdään turvallinen ihmisille?
Mitkä turvavarusteet ovat pakollisia, kun liikutaan metsätyömaalla? Metsäasiantuntijan vähimmäisvarustus koostuu työmaakypärästä, suojalaseista, huomioliivistä tai -takista, sekä tukevista kengistä.
Kuva 4: Kirkas työtakki on näppärä varuste, sillä se ei vahingossa unohdu toimistolle!
Turvavarusteiden ohella työmaalla liikkumiseen on yhteinen ohjeistus, jonka avulla pyritään välttämään onnettomuuksia. Pääasiassa työmaalla liikkuminen on sallittua vain metsäkoneenkuljettajalle, metsäasiantuntijalle ja metsänomistajalle. Metsänomistajia usein kiinnostaa vierailla työmaalla katsomassa työtä ja sen jälkeä. Lähetämmekin asiakkaillemme puukaupan yhteydessä Turvallisesti työmaalla -ohjeistuksen työmaalla liikkumisesta, joka asiakkaan tulee kuitata allekirjoituksella luetuksi.
Laanian ohjeistus metsänomistajalle metsätyömaalla liikkumiseen:
- Ilmoita metsäkoneenkuljettajalle etukäteen, kun olet aikomuksissa vierailla työmaalla.
- Varustaudu vierailuun asiaankuuluvilla varusteilla: huomioliivit, värikkäät vaatteet ja säähän sekä maastoon soveltuva vaatetus kengistä pipoon. Villakangastakit ja uutukaiset farkut on syytä jättää kotiin, sillä erityisesti sulan maan aikaan mutaa voi pyyhkiytyä vaatteisiin jopa oksista.
- Älä kiipeile puupinojen päälle ja ole varovainen liikkuessasi ajouria pitkin. Pölkyt ja kivet voivat olla liukkaita erityisesti sateella ja talvisaikaan.
- Kun lähestyt metsäkonetta, noudata 90 metrin turvaetäisyyttä. Soita turvaetäisyydeltä metsäkoneenkuljettajalle, että olet saapunut paikalle. Odota, että kone on kokonaan pysähtynyt ennen kuin lähdet liikkumaan lähemmäs.
- Kun poistut metsäkoneelta, muista noudattaa taas 90 metrin turvaetäisyyttä ennen kuin pysähdyt. Metsäkoneen ohjaamosta on huono näkymä erityisesti koneen taakse, joten vaarana on, ettei kuski huomaa sinua, jos olet jäänyt koneen lähistölle katsomaan.
Kuva 5: Näkymä metsäkoneen ohjaamosta suoraan eteenpäin. Vaikka sivuillakin on ikkunat, keskittyminen kohdistuu työn lomassa kouraan ja sen lähiympäristöön.
Töihin Laanialle?
Etsitkö metsäalan töitä? Laaniassa on tarjolla monipuolisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä metsäasiantuntijoille, logistiikka-asiantuntijoille ja puunhankintapäälliköille sekä myös harjoittelijoille. Toimimme lähes valtakunnallisesti - meillä on toimipaikkoja 20 paikkakunnalla Suomessa.
Meille työntekijän hyvinvointi ja motivoituneisuus ovat tärkeitä. Haluamme vaikuttaa näihin osaltamme tarjoamalla mm. joustavan etätyön, hyvät työvälineet ja asianmukaiset työvaatteet, koulutusta, kilpailukykyisen palkkauksen ja bonusmallin sekä mahdollisuuden työkiertoon talon sisällä. Lisänä tulevat tietenkin mukavat ja asiantuntevat kollegat ja tiimit!
Tutustu työskentelyyn, etuihimme ja avoimiin paikkoihin Laaniassa Työpaikat-sivulla. Jos avoimia paikkoja ei ole tarjolla, lähetä rohkeasti avoin hakemus!
Lue myös työntekijämme Johannes Jaakkolan tunnelmista Laanialla työskentelystä: Töissä Laanialla: Johannes Jaakkolan polku on kulkenut harjoittelijasta ammattilaiseksi

Laania
Laania on metsänhoidon ja puukaupan asiantuntijayritys, joka palvelee metsänomistajia lähes koko Suomessa.