Skip to content

Usein kysytyt kysymykset

Heräsikö kysymyksiä? Me Laanialla auttamme mielellämme metsänhoidon ja puukaupan kysymyksissä. Tältä sivulta löydät kysymyksiä, joita metsäasiantuntijamme kohtaavat usein. Mikäli et löydä vastausta mietteisiisi, ole rohkeasti meihin yhteydessä!

Metsäasiantuntija neuvoo metsänomistajaa metsässä.

Usein kysytyt kysymykset metsänhoidosta ja puukaupoista

Mikä Laania on?

Laania on vuonna 2022 perustettu yritys, joka syntyi kun L&T Biowatti Oy ja Neova Oy:n energiapuuliiketoiminnot yhdistyivät. Olemme merkittävä bioenergia-alan palveluyritys, jolla on lähes koko Suomen kattava myynti- ja hankintaverkosto. Tarjoamme metsänomistajille metsänhoitopalveluja nuoren metsän hoidosta päätehakkuisiin. Keskeisiä asiakkaitamme ovat voimalaitokset, sekä saha- ja metsäteollisuus, joille toimitamme niin energiapuuta kuin kuitu- ja tukkipuutakin. 

 

Laania Oy:n omistaa Lassila & Tikanoja Oyj (55 % osakekannasta) ja Neova Oy (45 % osakekannasta). Vakavaraisena yhtiönä olemme luotettava kumppani puukaupoissa - Laanian omavaraisuusaste oli vuonna 2023 44,1 %.

Lue lisää Laaniasta

Mitä puutavaraa Laania ostaa?

Ostamme monenlaista puutavaraa energiapuuksi menevistä metsätähteistä tukkeihin.  Paras hinta puukaupassa maksetaan laadukkaasta tukkipuusta. Energiapuuksi käytettävää puutavaraa korjataan usein mm. nuoren metsän hoidon kohteista hoitotoimenpiteiden yhteydessä ja tuloilla saa tavallisesti katettua osan tai jopa kaikki työhön kuluneista kustannuksista.

 

Alla olevasta taulukosta voit tutustua puutavaralajeihin ja niiden yleisimpiin käyttökohteisiin.

 

Puutavaralaji Kuvaus
Metsätähteet

Tähteet, jotka puun korjuussa tai metsänhoitotöiden yhteydessä jäävät metsään - myös kanto- ja juuripuu. Hyödynnetään energiaksi.

Kannot

Puusta kaadettaessa maahan jäävä rungon tyviosa juurineen. Hyödynnetään energiaksi.

Sahapinnat

Lähinnä kenttäsirkkelillä sahatuista tukeista yli jäävät pintaosat. Hyödynnetään energiaksi.

Karsittu ranka

Pieniläpimittainen runkopuu, jotka on karsittu kokonaan oksista. Hyödynnetään energiaksi.

Osakarsittu ranka

Metsäkuljetuksessa samaan pinoon ajettu kokopuu ja ranka. Hyödynnetään energiaksi.

Kokopuu

Oksineen ja latvoineen kerättyä puuta. Kerätään mm. nuoren metsän hoidon kohteista energiapuuksi. 

Tukki: mänty, kuusi ja koivu

Puun paksuin osa kannosta ylöspäin. Min. läpimitta 15 cm ja max. 55 cm. Käytetään sahoilla.

Pikkutukki ja parru: mänty ja kuusi

Saadaan tukin jälkeisestä osasta, kun mennään kohti latvaa; ns. tukin ja kuitupuun välinen osa. Käytetään tukin tapaan.

Kuitupuu: mänty, kuusi, koivu ja haapa

Läpimitaltaan tukkia pienempi puu. Myös tukiksi soveltumaton puu (esim. mutkainen). Käytetään metsäteollisuudessa mm. selluksi, hiokkeeksi ja muuna raaka-aineena.

Ylilaho / pystykuiva puu

Lahon tai tuoreusvaatimuksen vuoksi kuitupuun laatuvaatimukset täyttämätön runkopuu. Käytetään energiaksi.

 

Huom! Ostettavissa puutavaralajeissa on paikkakuntakohtaisia ja kausiluontoisia eroja riippuen loppuasiakkuuksistamme. Ottamalla yhteyttä Laanian paikalliseen metsäasiantuntijaan, saat tietää mille puutavaralle on juuri nyt kysyntää alueellasi.  

Millainen korjuujälki Laanialla on?

Laanialla on hyvä metsänhoidon suositusten mukainen korjuujälki. Korjuuyrittäjillämme on käytössään omavalvontaohjeistus, jonka avulla korjuuyrittäjät itse valvovat korjuujäljen laatua. Myös Laanian toimihenkilöt tekevät korjuujäljen tarkastuksia työmaille. Pyrimme aktiivisesti parantamaan korjuujälkeämme, sillä toimintamme keskiössä olevien harvennettavien kasvatusmetsien osalta hyvä korjuujälki on pitkällä aikajänteellä yksi tärkeimmistä puukaupan onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä.

Lue lisää korjuujäljestämme

Jos teen nyt puukaupat, milloin korjuu alkaa?

Korjuuajankohdan toteutumiseen vaikuttaa useampi seikka, joiden johdosta kohteita ei välttämättä voida hoitaa niin sanotussa saapumisjärjestyksessä.

Ensimmäisenä on korjuukelpoisuus, eli metsäkohteen kantavuus, joka vaikuttaa siihen tehdäänkö kohde kesällä vai talvella. Toisena on metsäkoneurakoitsijoiden sen hetkinen työtilanne ja käytettävyys; alueilla, joissa urakoitsijoita on enemmän, korjuukohteet valmistuvat luonnollisesti jouhevammin. Kolmantena on korjuukohteiden hajanaisuus. Metsäkoneiden kuljettaminen on kallista ja siihen kuluu aikaa, joten taloudellisesti kannattavinta on siirtyä aina lähimmälle kohteelle edellisen valmistuessa. Onkin siis tavallista, että alueella A olevat metsäkohteet hoidetaan kerralla, jonka jälkeen siirrytään alueelle B ja hoidetaan siellä olevat kohteet.

Tarkimman arvion korjuuajankohdasta saatkin siis metsäasiantuntijaltasi, kun pyydät meiltä tarjousta.

Mitä tarkoittaa korjuukelpoisuus?

Korjuukelpoisuudella viitataan metsäkohteen maan kantavuuteen. Kantavuus määrittelee sen, onko kohde kesä- vai talvikorjuukohde, eli mihin vuodenaikaan koneelliset metsänhoidon toimenpiteet voidaan toteuttaa. Maaperän kantavuuden lisäksi korjuukelpoisuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat sääolosuhteiden, kuten sateisuuden vaikutus ja talvisen routakerroksen paksuus kohteessa.

 

Korjuukelpoisuus on jaettu kuuteen luokkaan:

1. kelirikko
2. normaali kesäkohde (kivennäismaa)
3. kuiva kesäkohde (kivennäismaa)
4. normaali kesäkohde (turvemaa)
5. kuiva kesäkohde (turvemaa)
6. talvikohde.

 

Metsäkeskuksen korjuukelpoisuuskartta

Onko ennakkoraivaus tarpeen energiapuukohteessa?

Ennakkoraivauksen tarve on tapauskohtainen. Saat tiedon ennakkoraivauksen tarpeesta, kun korjuun suorittavan yrityksen metsäasiantuntija on tutustunut metsäkohteeseesi. Ennakkoraivauksen tarkoitus on tehdä metsäkoneelle tilaa työskennellä metsässä. Yleensä ennakkoraivauksesta sovitaan hoitaako asiakas sen itse tai kuuluuko se sopimukseen osana pystykauppaa.

 

Metsänhoidon suositusten mukaan ennakkoraivaus tulee suorittaa mieluiten vuotta ennen suunniteltua puunkorjuun ajankohtaa. Näin raivattu alikasvos ehtii painua maata vasten ja parantaa mm. maaston kantavuutta metsäkonetta ajatellen. 

Mitä puuta menee energiapuuksi?

Energiapuuta ovat metsätähteet, kannot, sahapinnat, karsitut rangat, kokopuu, kierrätyspuu ja sellainen lahopuu, joka ei täytä kuitupuun tuoreusvaatimuksia. Joskus myös pieniä määriä kuitu- ja tukkipuuta voi mennä energiapuuksi, mutta tällöin on kyse sellaisesta määrästä, jota ei ole taloudellisesti kannattavaa kerätä erikseen.

 

Tutustu aiheeseen tarkemmin: Mitä on energiapuu?

Kerätäänkö tukkejakin energiapuuksi?

Energiapuun korjuussa tukit ja kuitupuut pyritään lähtökohtaisesti keräämään omiksi pinoikseen. Joskus tilanne on kuitenkin se, että metsäkohteesta korjataan vain muutama yksittäinen tukki tai vähän kuitupuuta, jolloin niiden erittely ja kuljettaminen erikseen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Puutavaralajia tulisi saada täysi kuljetusrekallinen, jotta kustannukset pysyvät kannattavina. Tällaisissa tilanteissa myös tukkia voi siis mennä osaksi energiapuupinoa.  

 

Miksei tukkeja voi sitten jättää metsään, jos niitä ei voi pienissä määrin hyödyntää? Joskus korjuun ja metsänhoidon onnistuminen suunnitellulla tavalla vaatii myös joidenkin tukkipuiden kaatamista. Puut voivat esimerkiksi kasvaa tiellä niin, ettei metsäkone pysty toteuttamaan korjuuta ilman tällaisten puiden poistoa. On myös hyvä huomioida, että osa tukin mittavaatimukset täyttävistä puista ei muilta osin täytä tukin tarkkoja laatuvaatimuksia: lenkoja, lahovaurioisia, hyvin oksaisia tai viottuneita puita ei voida hyödyntää sahatavarana. Tällaisia puita voidaan hyvin käyttää energiantuotannossa. 

Mihin mittaaminen ainespuukaupassa perustuu?

Puutavaran mittaaminen perustuu lakiin. Lain tarkoituksena on turvata jalostamattoman puutavaran mittauksessa käytettävien menetelmien, laitteiden toiminnan ja mittaustulosten luotettavuus. Voit tutustua tarkemmin lakiin puutavaran mittauksesta Finlexissä.

Miten eri puutavaralajien mittaaminen eroaa toisistaan?

Tukit, kuitupuut ja karsittu ranka mitataan hakkuukoneen mittarilla, joka mittaa rungon pituuden, paksuuden ja tilavuuden. Hakkuukoneen mittaria voidaan käyttää yli 5 cm paksuisille rungoille, sillä sitä ohuempien runkojen mittaaminen ei ole enää tarpeeksi tarkkaa. 

 

Kokopuu ja erilaiset hakkuutähteet punnitaan ajokoneen kuormainvaa’alla. Mitattu paino voidaan sitten muuntaa muuntokertoimien avulla kiintokuutiometreiksi. 

Kauanko energiapuuta täytyy kuivattaa ennen haketusta?

Energiapuukasaa kuivatetaan yhden kesän yli. Metsätuholaki määrää tuoreen puutavaran poiskuljetuksesta määräaikaan mennessä metsistä ja tienvarsilta. Edellisen vuoden syyskuun ja kuluvan vuoden toukokuun välisenä aikana kaadettu havupuutavara tulee poistaa kuluvana vuonna: 
  

- eteläisessä Suomessa mänty 1.7. ja kuusi 15.7.  

- keskisessä Suomessa mänty 1.7. ja kuusi 24.7.  

- pohjoisessa Suomessa mänty 15.7. ja kuusi 15.8. 
 

Kuluvan vuoden kesä-elokuussa kaadettujen kuorellisten havupuiden tulee olla kuljetettuna pois 30 päivän kuluessa tai vaihtoehtoisesti ne on kuorittava, jotta kaarnakuoriaiset eivät iskeydy puupinoihin. 

Leviävätkö hyönteistuhot kokopuukasoista?

Hyönteistuhot voivat levitä myös kokopuukasoista, jonka vuoksi hyönteistuholaissa on määritelty tietyt päivämäärät, jolloin kuorellinen puutavara pitää kuljettaa pois metsistä ja tienvarsivarastoilta. Tuhohyönteisten leviämistä varastopaikoilta voidaan ehkäistä poiskuljetuksen lisäksi mm. peittelyllä, hyönteistorjunnalla ja -pyydyksillä, kuorinnalla sekä välttämällä kuorellisen puutavaran varastointia hyönteisten parveiluaikana.