Skip to content
miten-puun-hinta-muodostuu-header-1920x720

Miten puun hinta muodostuu?

Juha Fränti

Juha Fränti

Puusta maksettavaan hintaan vaikuttavat monet tekijät myytävistä puutavaralajeista yleiseen kysyntään ja metsän sijainnista puun laatuun. Joihinkin asioihin metsänomistaja voi itse omalla panoksellaan ja valinnoillaan vaikuttaa, mutta keskeisintä on ymmärtää, että taloustilanteiden vaiheet menevät eri rytmissä puun kasvun kanssa. Kärjistetysti voisi todeta, että kasvatusmetsän kvartaali on 25 vuotta ja yleinen taloussuhdanteiden on kvartaali 3 kuukautta. 


1. Markkinakysyntä ja tarjonta


Puun hintaan vaikuttaa ensisijaisesti markkinoiden kysyntä- ja tarjontatilanne. Suhdanteet vaihtelevat koko ajan, joten kysynnän ja tarjonnan välinen tasapaino vaikuttaa suoraan hintakehitykseen. Jos puuta kysytään enemmän kuin sitä on tarjolla, metsänomistajalle maksettava hinta yleensä nousee. Toisaalta, jos tarjonta ylittää kysynnän, hinta todennäköisesti laskee.

Puu on tärkeä raaka-aine monella alalla, joten esimerkiksi tukkipuun hintaan vaikuttavat suoraan rakennusteollisuuden ja rakentamisen suhdanteet. Kun rakentaminen hiipuu, tarve puutavaralle vähenee. Ja kun rakentaminen taas vauhdittuu, puun kysynnän kasvu nostaa myös tukkipuusta maksettavia hintoja.

Suurinta kysyntä on kuusi- ja mäntytukeilla, koska havupuu soveltuu erinomaisesti rakentamiseen. Lehtipuista koivulla on myös kysyntää tukki- ja kuitupuuna, mutta muita lehtipuita Suomessa ei juurikaan hyödynnetä teollisessa mittakaavassa.

Kuitupuun kysyntään vaikuttavat myös verkkokaupan yleistyminen (aaltopahvia ja kartonkia tarvitaan yhä enemmän kuljetukseen ja pakkauslaatikoihin), mutta toisaalta viestinnän sähköistyminen vähentää sanomalehti- ja aikakauslehtipaperin tarvetta.

Energiapuu on tyypillisesti harvennushakkuiden myötä talteen otettua pienpuuta, jossa viat, oksaisuus tai kierous eivät haittaa ollenkaan. Energiapuuksi kelpaavat hyvin myös kaikki lehtipuut, kuten pihlaja, haapa ja leppä. Energiapuuksi korjataan myös uudistushakkuualueiden latvuksia ja oksia, eli latvusmassaa. Energiapuun kysyntä on ollut kasvussa, koska fossiilisista polttoaineista, kuten kivihiilestä, turpeesta, öljystä ja maakaasusta halutaan voimalaitoksissa siirtyä uusiutuviin biopolttoaineisiin, jotta hiilidioksidipäästöjä voidaan leikata.

Valuuttakurssien vaihtelut ja poliittiset päätökset voivat vaikuttaa puun kansainväliseen kauppaan ja siten hintakehitykseen. Viimeisen kahden vuoden aikana olemme kokeneet sekä puun hinnan nousun Venäjän puuntuonnin loppumisen vuoksi, että hintapiikin tasaantumisen rakennusalan taantumasta johtuen. Kaikesta huolimatta kotimaiselle puulle on ollut enemmän kysyntää kuin vuosikausiin.

Puutavaralajit jatkojalostetaan erilaisiin käyttötarkoituksiin, joten suhdannevaihtelut eri teollisuudenaloilla ovat erilaisia. Voi olla, että tukki, kuitu- tai energiapuun kysynnällä ei aina välttämättä ole suoraa yhteyttä keskenään. Kun toinen nousee, voi toinen laskea.

2. Puutavaralaji


Tukkipuu
on järeää puuta, josta maksetaan paras hinta. Hyvää rahallista tuottoa tavoittelevat metsänomistajat panostavat metsänhoidon toimenpiteisiin, jotta talousmetsässä puille olisi mahdollisimman otolliset olosuhteet järeytyä tukkipuun mittoihin. Tukkipuuta ostetaan mekaanisen metsäteollisuuden käyttöön tyypillisesti sahoille, jotka jatkojalostavat tukista lankkua, lautaa tai muuta rakennusmateriaalia. Tukkipuun halkaisija on yleensä maksimissaan tyvestä 55 cm ja latvasta 15-16 cm. Tätä suuremmat puut eivät kelpaa tukeiksi, koska ne eivät yleensä mahdu tukkipuita käyttävien sahojen laitteistoihin. Tästä syystä kasvatusmetsää ei kannata jättää kasvamaan ikuisiksi ajoiksi, koska voi olla että tukkikoon ylittäneet rungot menettävät rahallista arvoaan.

Kuitupuu on aina havu- tai koivupuuta, joka on halkaisijaltaan tukkia pienempää. Sitä käytetään selluloosan, hiokkeen ja hierteen sekä puukuitulevyjen valmistamiseen. Selluloosa on kemiallisen prosessin avulla valmistettua paperin raaka-ainetta, kun taas hioke ja hierre ovat mekaanisesti valmistettua paperin tai pahvin raaka-ainetta. Selluloosasta ja sen sivutuotteista, kuten ligniinistä, mikro- ja nanoselluloosasta, voidaan valmistaa myös liima-aineita, rakennusmateriaaleja, biokomposiittien osia, sekä lääkkeiden ja elintarvikkeiden täyteaineita.

Energiapuu on tyypillisesti metsänhoidollisten harvennushakkuiden myötä saatua pienpuuta, sekä hakkuutähdettä, kuten latvusmassaa ja oksia, jotka hyödynnetään bioenergiana energia- ja lämpövoimalaitoksissa. Suomessa on noin 80 suuren tehon lämpövoimalaitosta, jotka tuottavat kaukolämpöä ja sähköä muun muassa puuenergian avulla. Lämpöä ja sähköä tuottavat yhteistuotantolaitokset ovat erityisen merkittävässä roolissa talvikaudella, kun tuuli- ja aurinkovoima eivät tuota riittävästi. (Lähde Fingrid)

3. Sijainti, korjuu- ja kuljetuskustannukset

Puusta maksettavaan hintaan vaikuttaa myös metsän sijainti ja korjuutyöhön vaikuttavat olosuhteet, kuten esimerkiksi maaperä ja paikan saavutettavuus, sekä harvennettavan puuston järeys. Pehmeällä maaperällä sijaitseva metsä voidaan todennäköisesti korjata talvella, kun maa on roudassa. Metsätietä voidaan joutua rakentamaan, raivaamaan ja talvella jäädyttämään. Metsäkoneen lisäksi on huomioitava paikka johon korjatut puut varastoidaan ja jonne on puutavara-auton, hakeauton tai hakkurin kantava, riittävän leveä tie. Lisäksi vaikuttavia tekijöitä ovat:

  • Puupinon etäisyys tiestä
  • Metsäautotiet ja niiden kunnostustarve
  • Maaperän kantavuus
  • Ennakkoraivauksen tarve

4. Puun määrä


Hakkuulta yleensä toivotaan ostavan yrityksen näkökulmasta tiettyä puun vähimmäismäärää, jotta se ylipäätään olisi taloudellisesti kannattavaa korjata talteen. Mitä enemmän kerralla voisi tarjolla olla puuta, sen todennäköisemmin se vaikuttaa myönteisesti metsänomistajalle tarjottavaan hintaan.

Hyvin hoidettu metsä todennäköisemmin kasvaa enemmän arvokasta tukkipuuta kuin pitkään hoitamatta kasvanut. Luonnossa kaikki mahdolliset kasvupaikat pyrkivät täyttymään ja näin puut kilpailevat toistensa kanssa auringosta, vedestä ja ravinteista. Harventamattomassa metsässä tyypillisesti on paljon riukuuntuneita pitkiä puita, joista ei tule arvopuuta heikkojen kasvuolosuhteiden vuoksi. Vaikka näitä puita olisi määrällisesti paljon, hinnassa jäädään kuitu- tai energiapuun tasolle.

Metsäkoneella tehtävä hakkuutyö on parantanut merkittävästi tietoutta toteutuneista puumääristä ja -lajeista. Metsäkone tai kuormatraktori mittaa tiedot puista, joten maksuperuste on oikeudenmukainen, reilu ja läpinäkyvä kaupan molemmille osapuolille. Puunkorjuun jälkeen metsänomistajalle toimitetaan mittaustodistus, josta selviää puukaupassa korjatut puut puutavaralajeittain ja puukauppamaksu suoritetaan tämän tiedon perusteella.

Energiapuuta korjatessa puun saanto on suurempi, kuin esimerkiksi kuitupuuta korjatessa, koska eri puulajit soveltuvat energiakäyttöön. Lisäksi laatuvaatimukset eivät rajoita puuvalintaa. Pieniä metsiköitä, joissa on vähän puuta tai jotka ovat sijainniltaan hankalissa paikoissa, voi olla mahdollista tehdä metsurityönä ja pienemmillä koneilla.

Metsänomistajalle olisi kannattavaa keskittää tavoitteellinen talousmetsänkasvatus helposti saavutettaville palstoille, joissa on hyvät kasvuolosuhteet. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Toisaalta vaikeakulkuisille alueille, joissa olosuhteet tavoitteelliselle metsän kasvatukselle, hoidolle ja puunkorjuulle ovat heikkoja, voi harkita vapaaehtoista suojelua. Esimerkiksi Metso-ohjelma tarjoaa korvauksen vapaaehtoisesta, määräaikaisesta suojelusta. 

5. Puulaji


Hintaan vaikuttaa olennaisesti myös puulaji. Mänty- ja kuusitukeista maksettavat hinnat ovat yleensä melko lähellä toisiaan. Koivutukki on hieman edullisempaa havupuihin verrattuna, koska sille on vähemmän kysyntää sahatavarana. Havupuut muodostavat pääosan sahatavaran raaka-aineista. Koivua käytetään muun muassa vanerin tuotantoon.

6. Hankinta- vai pystykauppa


Metsäalalla vakiintuneille termeille hankinta- ja pystykauppa tarkoitetaan sitä kumpi osapuoli tekee puunkorjuutyön, eli hakkuun ja metsäkuljetuksen, metsänomistaja vai ostaja?

Hankintakaupalla tarkoitetaan sitä, että metsänomistaja on itse tai omalla kustannuksellaan kaatanut puut ja kuljettanut ne tienvarteen, josta ne myydään ostajalle. Hankintakaupassa metsänomistaja saa paremman korvauksen, koska on tehnyt jo hakkuutyöt ostajan puolesta.

Pystykaupalla tarkoitetaan sitä, että ostaja maksaa hakkuuoikeudesta metsänomistajalle. Tällöin ostaja itse tai omalla kustannuksellaan tekee hakkuun. Metsänomistajalle maksettava puun hinta jää pienemmäksi, koska työ jää ostajalle.

Lisätietoa puun hintatilastoista

Puumarkkinoilla toteutuneista hinnoista julkaistaan maksuttomia tilastoja, joihin voi tutustua Luonnonvarakeskuksen sivuilla. 

Tilastot antavat suuntaa energiapuun hinnoista, mutta sisältää enemmän epävarmuutta ja tulkintaa kuin ainespuun vastaavat tilastot. Tämä johtuu siitä, että energiapuutilastoissa mahdolliset tuet vähennetään puun hinnasta, vaikka käytännössä näin ei asia olisikaan.  

Yhteenveto: Tärkeintä on tietää mitä omalle metsälle kuuluu

Kirjoitukseni alussa puhuin kasvatusmetsän kvartaalista, joka on noin 25 vuotta, kun puolestaan taloustilanteiden vaihtelua tarkastellaan tyypillisesti 3 kuukauden jaksoissa. Tilastoja julkaistaan tiheästi, joten yleinen puun hintataso on helppo selvittää.

Metsänomistajuus on luonteeltaan pitkäjänteistä, tyypillisesti jopa ylisukupolvista puuhaa, jossa keskeistä on ymmärtää, että metsä kasvaa omaan tahtiinsa, eikä hintaoptimointi talouden nousuvaiheen kanssa välttämättä tule käymään yksiin. Voi käydä jopa niinkin harmillisesti, että on lopulta epäedullisempaa lykätä puukauppoja huippuhintatason toiveissa. Harventamaton metsä riukuuntuu ja puiden kasvuvauhti hidastuu vuosikausiksi hoitamattomuuden vuoksi, jolloin menetetään taloudellisesti tärkeä arvokasvu tukkipuuksi.

Parasta metsänomistajuutta on tietää missä kasvatuksen vaiheessa oma metsä on ja mitä sille kannattaa tehdä lähitulevaisuudessa, jotta ei tulisi uinuneeksi Ruususen unta juuri silloin, kun olisi aika tehdä toimenpiteitä.

Jos tarvitset vinkkejä esimerkiksi harvennuksessa, nuoren metsän hoidossa, ensiharvennuksessa tai muissa puukauppa-asioissa, löydät paikallisen metsäasiantuntijasi alta. Olemme mielellämme avuksi.

Etsi metsäasiantuntijasi

Puukauppa- ja metsäpalveluasiantuntijamme tietävät, miten metsäsi saadaan tuottamaan. Paikalliset metsäpalveluasiantuntijamme ovat valmiina tarttumaan toimeen sinun ja metsäsi hyödyksi.

Saara Junikka
Hankasalmi,Konnevesi,Laukaa,Luhanka,Toivakka,Äänekoski

Äänekosken itäpuoli

Aleksi Forsman
Harjavalta,Nakkila,Pori,Ulvila

Porin alueella Lavia.

Jussi Kilpinen
Myrskylä,Mäntsälä,Orimattila,Pukkila
Marko Kokkarinen
Heinävesi,Kaavi,Kuopio,Leppävirta,Rautalampi,Siilinjärvi,Suonenjoki,Tervo,Tuusniemi,Vesanto

Kuopiossa Nilsiä 75-tien eteläpuoli, Maaninka 77-tien eteläpuoli, Juankoski, Vehmersalmi ja Karttula

Miika Kojola
Mänttä-Vilppula,Ruovesi
Teemu Kurhila
Heinola,Iitti,Lahti

Pohjois-Iitti, 19160 Huutotöyry

Niina Hautamäki
Luumäki,Virolahti,Miehikkälä
Toni Pesola
Alavieska,Merijärvi,Oulainen,Ylivieska
Emilia Pekkala
Ii,Kemi,Keminmaa,Simo
Tommi Söyrilä
Salo

Salossa Muurla, Kisko, Perniö, Särkisalo, Pertteli, Kiikala ja Suomusjärvi.

Pirkko Saastamoinen
Ii,Kemi,Keminmaa,Simo
Janne Tarvainen
Joutsa,Juva,Kangasniemi,Mikkeli,Pieksämäki

Mikkelin pohjoisosat.

Heli Ketola
Helsinki,Hyvinkää,Järvenpää,Kerava,Pornainen,Sipoo,Tuusula,Vantaa
Sampsa Häyrynen
Hyrynsalmi,Paltamo,Puolanka,Ristijärvi,Suomussalmi,Kajaani

Puolanka eteläinen, Suomussalmi eteläinen.

Tapio Joentausta
Imatra,Lappeenranta,Lemi,Savitaipale,Taipalsaari
Matias Hienonen
Evijärvi,Isokyrö,Laihia,Maalahti,Mustasaari,Vaasa,Vöyri,Vähäkyrö,Ylistaro

Kurikassa Jurva.

Heikki Harala
Juupajoki,Kangasala,Orivesi,Tampere
Tommi Gummerus
Akaa,Hattula,Hämeenlinna,Lempäälä,Valkeakoski

Hämeenlinnassa Kalvola.

Jari Grekula
Kalajoki,Pyhäjoki,Raahe
Ville Söderman
Koski TI,Lieto,Marttila,Paimio,Salo,Sauvo

Salossa Halikko ja Kuusjoki.  Liedossa Tarvasjoki.

Taina Elonen
Kustavi,Laitila,Mynämäki,Pyhäranta,Rauma,Taivassalo,Uusikaupunki,Vehmaa

Huom. Anne Mattila ensisijainen kontaktihenkilö puukaupoille ja harvennuksiin listalla mainituissa kunnissa.

Tapani Kylmä
Haapajärvi,Haapavesi,Kärsämäki,Nivala,Pyhäjärvi
Markus Latvala
Ilmajoki,Kaskinen,Kurikka,Seinäjoki,Peräseinäjoki

Kurikassa Jalasjärvi.

Marjut Makkonen
Asikkala,Hollola,Kärkölä,Sysmä
Kirsi Niinimäki
Hämeenlinna

Hauho, Lammi, Tuulos

Tony Lehtosaari
Rovaniemi,Tervola
Johan Korenius
Inkoo,Kirkkonummi,Raasepori,Siuntio,Ingå,Kyrkslätt,Raseborg,Sjundeå
Nikolai Leppäaho
Ikaalinen,Kihniö,Parkano,Ylöjärvi
Eetu Rekonen
Halsua,Kannus,Kaustinen,Kokkola,Lestijärvi,Reisjärvi,Sievi,Toholampi,Veteli
Wertti Särkimäki
Jyväskylä,Multia,Saarijärvi,Uurainen,Viitasaari,Äänekoski

Äänekosken länsipuoli

Ville Tervo
Hausjärvi,Hämeenlinna,Janakkala,Loppi,Riihimäki

Hämeenlinnassa Renko.

Ilkka Vieras
Huittinen,Kokemäki,Sastamala,Säkylä,Köyliö
Pekka Vasara
Hartola,Hirvensalmi,Mikkeli,Mäntyharju,Pertunmaa

Mikkelin eteläosat.

Jari Wright
Hailuoto,Liminka,Lumijoki,Siikajoki,Tyrnävä,Kempele
Peter Mickos
Askola,Lapinjärvi,Loviisa,Porvoo,Borgå,Lappträsk,Lovisa
Tarmo Marjala
Aura,Kaarina,Lieto,Loimaa,Masku,Naantali,Nousiainen,Oripää,Parainen,Pöytyä,Raisio,Rusko,Turku
Heli Muotka
Pello,Tornio,Ylitornio
Oskari Pulkkinen
Iisalmi,Keitele,Kiuruvesi,Kuopio,Lapinlahti,Pielavesi,Rautavaara

Kuopiossa Nilsiä 75-tien pohjoispuoli, Maaninka 77-tien pohjoispuoli.

Iikka Mäkelä
Posio,Ranua,Rovaniemi
Pekka Venäläinen
Kihniö,Virrat
Axel Öhman
Espoo,Karkkila,Kauniainen,Nurmijärvi,Vihti,Esbo,Högfors,Grankulla,Vichtis
Noora Nykänen
Pudasjärvi,Puolanka,Taivalkoski,Suomussalmi

Puolanka pohjoinen, Suomussalmi pohjoinen

Valtteri Timonen
Oulu,Pudasjärvi

Pudasjärvi länsi, Oulu (Kiiminki, Yli-Kiiminki, Oulunsalo, Oulu etelä)

Risto Aikkila
Muhos,Utajärvi,Vaala
Kristian Ginman
Hanko,Kemiönsaari,Raasepori,Hangö,Kimitoön,Raseborg
Toni Alakeskinen
Hämeenkyrö,Nokia,Pirkkala,Sastamala,Vesilahti
Valtteri Leppäkoski
Lohja,Somero
Jani Himanen
Iitti,Kouvola,Orimattila

Kouvolassa Jaala ja Kuusankoski

Jussi Luoma
Jämijärvi,Kankaanpää,Merikarvia,Pomarkku,Siikainen
Juho Heikkilä
Jyväskylä,Jämsä,Keuruu,Muurame,Petäjävesi
Marko Leppälä
Kuhmoinen,Padasjoki,Pälkäne
Juuso Jaakkola
Hamina,Kotka,Pyhtää
Santeri Väisänen
Joroinen,Juva,Puumala,Rantasalmi,Sulkava,Varkaus
Arto Huotari
Kuhmo,Nurmes,Sotkamo,Valtimo
Heikki Yntälä
Forssa,Humppila,Jokioinen,Punkalaidun,Tammela,Urjala,Ypäjä
Juha-Matti Viljanen
Isojoki,Karijoki,Karvia,Kauhajoki,Kristiinankaupunki,Närpiö,Teuva
Ari-Pekka Kostamo
Kemijärvi,Pelkosenniemi,Rovaniemi,Sodankylä
Seppo Porkka
Siikalatva,Pyhäntä
Anne Mattila
Kustavi,Laitila,Mynämäki,Pyhäranta,Rauma,Taivassalo,Uusikaupunki,Vehmaa,Eurajoki,Eura
Ari Meriläinen
Vieremä,Sonkajärvi,Kajaani
Background

Tilaa blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi