Millaista puuta käytetään energiapuuksi ja miksi se on kannattava valinta nuoren metsän hoidossa?
Energiapuuksi kelpaa kaikki oksista pienpuuhun
Energiapuu on tukki- ja kuitupuuksi kelpaamatonta puuainesta, johon lukeutuu muun muassa hakkuutähteet, oksat, latvusmassa, nuoren metsän hoitokohteista ja ensiharvennuksilta saatava pienpuu. Energiapuuksi kelpaavat monenlaiset puulajit, joilla ei muutoin ole rahallista arvoa ainespuuna. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi monet lehtipuut, kuten lepät ja pienet haavat.
Epäkurantti puu, joka ei kelpaa teolliseen käyttöön tukiksi tai kuitupuuksi, yleensä soveltuu energiapuuksi. Näitä ovat muun muassa tuhohyönteisten, kuten kirjanpainajan, vahingoittama puu, lahovikaiset tai myrskytuhoalueen puut.
Energiapuuta nuorista metsistä ja ensiharvennuksilta
Energiapuuta kerätään usein nuoren metsän kunnostuksen ja ensiharvennuksen yhteydessä. Tyypillinen kohde on tiheäksi kasvanut nuori metsä, jossa taimikon hoito on jäänyt tekemättä ja jossa on runsaasti läpimitaltaan ohutta puuta. Koneellinen energiapuun korjuu tällaisissa kohteissa on kannattava valinta, sillä energiapuusta saaduilla tuloilla katetaan tyypillisesti korjuusta aiheutuneet kustannukset ja korjuusta kertyvästä puusta maksetaan metsänomistajalle myös kantorahatuloa.
Kuva 1: Energiapuuksi menevä puuaines kasataan pinoiksi ja kuivatetaan.
Mihin ja miksi energiapuuta käytetään?
Voimalaitoksissa pyritään siirtymään fossiilisista polttoaineista uusiutuviin polttoaineisiin, kuten esimerkiksi puuhakkeeseen, jota valmistetaan nimenomaan energiapuusta.
Suomessa lämmityskautta määrittelee vuorokauden keskilämpötila. Kun se jää alle 15 asteen, sisätiloja ryhdytään lämmittämään. Sijainnista riippuen kyse on tyypillisesti syys-toukokuun välisestä ajanjaksosta.
Suomessa on noin 80 lämpövoimalaitosta, jotka tuottavat kaukolämpöä, sähköä tai molempia. Kaukolämpö on yleisin lämmitysmuoto Suomessa. Lämpövoimalaitokset ovat Suomen energiantuotannon välttämätön perusta, sillä ne toimivat myös silloin kun säätila ei ole suosiollinen tuuli- tai aurinkosähkön tuotannolle. Kun uusiutuvaa energiaa on käytettävissä, voimalaitoksia voidaan ajaa pienemmällä teholla.
Kuva 2: Energiapuusta tehdään haketta, jota energialaitokset hyödyntävät.
Energiapuun hintaan vaikuttavat tekijät
Energiapuulla on koko ajan kasvava kysyntä, sillä puuta uusiutuvana energiana käyttäviä lämpövoimaloita on noussut Suomeen viime vuosina useita. Energiapuun hinta vaihtelee samaan tapaan kuin tukki- ja kuitupuunkin hinta. Siihen vaikuttaa merkittävästi puun yleinen hintataso, kysyntä ja saatavuus. Venäjän puuntuonnin loputtua myös energiapuusta maksettava hinta on noussut.
Hintaan vaikuttaa lisäksi kauppatapa. Pystykaupassa ostaja vastaa puunkorjuutyöstä, kun puolestaan hankintakaupassa korjuukulut ja -työt kuuluvat myyjälle. Näin ollen hankintakaupasta maksetaan parempaa hintaa, koska suuri osa työstä on jo tehty.
Pystykaupassa ammattimaisesti ja vastuullisesti toimiva metsäyritys toteuttaa energiapuun korjuun metsänhoidon suosituksia noudattaen. Harvennustyöstä muodostuvat kustannukset pienentävät puusta maksettavaa hintaa. Myös kohteen saavutettavuudella, kuljetusmatkalla, sekä saatavalla puun määrällä ja laadulla on vaikutusta hintaan.
Nuoren metsän kunnostuksen kohteisiin voi hakea lisäksi Metka-tukea, joka on 200 euroa hehtaarilta. Tukea voi saada kunnostuksen yhteydessä tehtävään pienpuun keruuseen. Etelä- ja Keski-Suomessa pienpuuta täytyy olla kerätty vähintään 35 kiintokuutiometriä hehtaarilla ja Pohjois-Suomessa vähintään 25 kiintokuutiometriä hehtaarilla. Kohteen pinta-alan on oltava vähintään yksi hehtaari.
Miten vastuullisuus huomioidaan energiapuukaupassa?
Metsäalaa säädellään ensisijaisesti metsälaissa. Esimerkiksi me Laanialla noudattamme energiapuun korjuussa ja hakkuissa metsälain lisäksi Tapion metsänhoidon suosituksia ja metsäalan vastuullisuutta määrittelevää PEFC-sertifikaattia. Laanian kautta metsänomistaja voi osallistua PEFC-ryhmäsertifikaattiin.
Laanialla teemme energiapuun keruun vastuullisesti ja kiinnitämme työssämme erityisesti huomiota:
· Hyvään korjuujälkeen
· Luontokohteiden suojeluun (esimerkiksi vesistöt)
· Laho- ja pesintäpuiden sekä järeiden haapojen jättämiseen metsään
· Eläinten elinympäristöjen huomioimiseen (esimerkiksi riistatiheiköt)
Laania ostaa energiapuuta
Me Laaniassa hankkimme energiapuun pääasiassa suoraan metsänomistajilta pystykauppana niin, että oma korjuuorganisaatio ja yhteistyöurakoitsijat vastaavat metsänkorjuusta. Lisäksi ostamme tien varresta energiapuuta hankintakauppana, jonka metsänomistaja tai hänen kumppaninsa on sinne toimittanut.
Lue lisää Laaniasta energiapuun ostajana, etsi alueesi metsäasiantuntija ja pyydä tarjousta puukaupasta.
Etsi metsäasiantuntijasi
Puukauppa- ja metsäpalveluasiantuntijamme tietävät, miten metsäsi saadaan tuottamaan. Paikalliset metsäpalveluasiantuntijamme ovat valmiina tarttumaan toimeen sinun ja metsäsi hyödyksi.
Etsi alueesi metsäasiantuntija
Etsi metsäasiantuntijan nimellä
Äänekosken itäpuoli
Porin alueella Lavia.
Kuopiossa Nilsiä 75-tien eteläpuoli, Maaninka 77-tien eteläpuoli, Juankoski, Vehmersalmi ja Karttula
Pohjois-Iitti, 19160 Huutotöyry
Salossa Muurla, Kisko, Perniö, Särkisalo, Pertteli, Kiikala ja Suomusjärvi.
Mikkelin pohjoisosat.
Puolanka eteläinen, Suomussalmi eteläinen.
Kurikassa Jurva.
Hämeenlinnassa Kalvola.
Salossa Halikko ja Kuusjoki. Liedossa Tarvasjoki.
Huom. Anne Mattila ensisijainen kontaktihenkilö puukaupoille ja harvennuksiin listalla mainituissa kunnissa.
Kurikassa Jalasjärvi.
Äänekosken länsipuoli
Hämeenlinnassa Renko.
Mikkelin eteläosat.
Kuopiossa Nilsiä 75-tien pohjoispuoli, Maaninka 77-tien pohjoispuoli.
Puolanka pohjoinen, Suomussalmi pohjoinen
Pudasjärvi länsi, Oulu (Kiiminki, Yli-Kiiminki, Oulunsalo, Oulu etelä)
Kouvolassa Jaala ja Kuusankoski
Laania
Laania on metsänhoidon ja puukaupan asiantuntijayritys, joka palvelee metsänomistajia lähes koko Suomessa.