Skip to content
placeholder_200x200

Metka-tuki on korvannut kemeran – Nämä asiat muuttuivat

Laania

Laania

Metka-tuki tuo mukanaan muutoksia metsätalouden tukiin. Mukana on uusia tukimuotoja sekä kokonaan uusia tuettavia työlajeja. Lue, miksi metsätaloutta tuetaan, mihin kaikkeen uutta Metka-tukea voi saada ja tutustu viiteen yleiseen tukiin liittyvään kysymykseen.  

Metsänhoidon tukien taustaa

Metka-tuki korvaa kemera-tuen vuoden 2024 aikana. Muutosta ei potkaista maaliin kerralla vaan se tapahtuu vaiheittain. Ensimmäisenä Metsäkeskus on aloittanut taimikon ja nuoren metsän hoidon, terveyslannoituksen ja kulotuksen hakemuksien käsittelyn. Sen jälkeen alkaa metsätietuen ja suometsän hoidon tukien käsittely arviolta kesällä, ja ympäristötuen ja luonnonhoidon tukien hakemusten käsittely syksyllä. Metka tulee sanoista metsätalouden kannustejärjestelmä. 

Suomessa yksityismetsien metsänhoitoon ja metsänparannustöihin kannustava tukijärjestelmä on ollut käytössä 1960-luvun lopulta asti. Kemera-tuki, eli kestävän metsätalouden rahoitustuki, uudistettiin vuonna 2015 ja siitä tehtiin uudistuksen yhteydessä määräaikainen. Uudistuksessa painoa lisättiin taimikonhoidon ja nuoren metsän hoidon puolelle, jotta metsänhoitorästejä saataisiin purettua ja ehkäistyä. Myöhemmässä uudistuksessa tukien painopistettä tarkennettiin vielä lisää taimikonhoidon puolelle rästien synnyn ehkäisemiseksi. 

Kuten kemera-tuillakin, myös uusilla metka-tuilla halutaan kannustaa entistä paremmin yksityisiä metsänomistajia toteuttamaan toimia, joilla lisätään metsien tervettä kasvua, turvataan ja lisätään metsien biologista monimuotoisuutta, edistetään metsätalouden vesiensuojelua, hillitään ilmastonmuutosta ja edistetään metsien sopeutumista muuttuvaan ilmastoon sekä pidetään yllä metsätalouden tieverkostoa. Monet näistä toimista ovat sellaisia, joista aiheutuu metsänomistajille kuluja. Kulujen vuoksi tärkeiden metsänhoidon toimien ajankohtainen toteuttaminen, kuten taimikonhoito, voi jäädä tekemättä. Metka-tuilla halutaan sekä kannustaa että mahdollistaa näiden toimien toteutuminen, jotta metsänhoidon rästien syntyminen saataisiin hallintaan. 

Uutta metka-tukea voi hakea seuraaviin toimiin:

  • Taimikon ja nuoren metsän hoito
  • Terveyslannoitus
  • Metsätiet
  • Suometsän hoito
  • Luonnonhoito
  • Ympäristötuki (metsien muu kuin puuntuotannollinen käyttö laajemmin kuin metsälaissa säädetään)
  • Kulotus 

Metka tuo tullessaan uusia tukimuotoja 

Metka-tuki tuo tullessaan joitakin muutoksia kemeraan nähden, ja tukien piirissä on nyt myös uusia tukimuotoja ja –kohteita. Metka-tuissa on annettu entistä enemmän huomiota luonnon monimuotoisuuden parantamiselle sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiselle. Huomattavimmat muutokset koskevat taimikonhoitoa ja nuoren metsän hoitoa, suometsien hoitoa, terveyslannoitusta, metsäteiden hoitoa sekä kulotusta. 

Taimikon hoidon ja nuoren metsän hoidon metka-tuki haetaan nyt vasta toimenpiteiden jälkeen - suunnitelmia tai etukäteishakemuksia ei tukea varten tarvitse enää lähettää. Lisäksi taimikon hoidosta on poistettu kuvion minimikoko ja nuoren metsän hoidossa keskiläpimittavaatimuksen tilalle on otettu jäävän puuston pituusraja (havupuilla 12 m ja lehtipuilla 15 m). Mikäli toimien yhteydessä kerätään pienpuuta, tulee metsään jättää sekä pystyssä olevat että maahan kaatuneet lahopuut. 

Suometsien hoidossa tukea ei enää saa ojien kunnostamiseen. Suometsien hoidon tuki koskettaa nyt hoitosuunnitelmien laatimista ja vesiensuojelutoimenpiteitä. Terveyslannoituksessa tukea ei puolestaan enää makseta toteutuneiden kustannusten vaan pinta-alan perusteella. Samalla kasvupaikkavaatimuksen korvaa vaatimus puuston minimimäärästä. 

Metsäteiden hoidossa tukea myönnetään nyt aikaisempaan poiketen myös yksittäisille tiloille tien perusparannukseen. Aikaisemmin tuen saaminen vaati yhteishanketta. Uutta metsäteiden hoidon tuissa on vaatimus tavoitekantavuudesta, joka koskee sekä perusparannettuja että uusia teitä. Perusparannuksessa on myös ehto kalojen vaellusesteiden purkamisesta ja uusienkin teiden rakennuksessa kalojen esteetön kulku on varmistettava. 

Uutena tulokkaana metka-tuettavissa työlajeissa on kulotus. Kulotuksessa poltetaan uudistusalan hakkuutähteitä, pintakasvillisuutta ja säästöpuuryhmiä. Kulotuksella tuetaan luonnon monimuotoisuutta, sillä se lisää paikallisesti hiiltyneen ja palaneen puun määrää, joka on elintärkeää sellaisille harvinaisille ja uhanalaisille lajeille, jotka ovat sopeutuneet elämään palaneessa maassa tai hiiltyneessä puuaineksessa. 

5 kysymystä metka-tuen hakemisesta  

Miten metka-tukea haetaan? Onko se vaikeaa? Kestääkö tuen saamisessa kauan? Ovatko tuet hakemiseen liittyvän vaivan väärti? Metka-tuen hakeminen voi pohdituttaa monella tavalla. Seuraavana muutamia asioita, joita sinun metsänomistajana on hyvä tietää. 

1. Miten metka-tukea haetaan? 

Metka-tukea haetaan Metsäkeskukselta. Metsätalouden tukihakemukset löytyvät Suomen metsäkeskuksen Metsään.fi -sivuilta. Pääasiassa tukia haetaan etukäteen ja niiden hakeminen vaatii töistä ennakkoon tehtyä toimintasuunnitelmaa. Poikkeuksena tästä on taimikon hoito ja nuoren metsän hoito, joista tukea haetaan jälkikäteen. Metka-hakemusten käsittely alkaa Metsäkeskuksella vaiheittain ja tukihakemuksia voi laittaa heti työlajin käsittelyn alettua. Etukäteen haettavien tukien työlajeja ei saa aloittaa ennen hakemuskäsittelyn alkamista. Suunnittelutoimenpiteitä voi kuitenkin tehdä ja se kannattaa, jotta tuumasta toimeen voi tarttua mahdollisimman nopeasti hakemuskäsittelyjen alkaessa.

Metka työlajit ja hakemuskäsittelyjen alkamisen alustava aikataulu: 

  • Taimikon hoito ja nuoren metsän hoito 1.3.2024 
  • Terveyslannoitus 1.3.2024 
  • Kulotus 1.3.2024 
  • Metsätiet kesä-heinäkuu 2024 
  • Suometsän hoito heinä-elokuu 2024 
  • Ympäristötuki syyskuu 2024 
  • Luonnonhoito lokakuu 2024 

(Lähde: Metsäkeskus)

 

2. Onko metka-tuen hakeminen vaikeaa? 

Tuen hakeminen ei ole vaikeaa, mutta se voi olla jokseenkin aikaa vievää. Hakemukset vaativat tarkkoja tietoja ja niiden täytössä kannattaa olla huolellinen. Metsänomistajana voit myös valtuuttaa työn tekijän hakemaan tuen puolestasi. Esimerkiksi me Laanialla haemme asiakkaidemme puolesta Metka-tuet tekemistämme metsänhoidon töistä asiakkaan näin halutessa.

3. Kauanko tuen saamisessa kestää? 

Metka-tukia on suositeltavaa hakea sähköisellä lomakkeella, sillä niiden käsittely on Metsäkeskukselle nopeampaa. Mikäli sähköisen lomakkeen käyttö ei ole mahdollista, tarjolla on myös perinteinen paperinen lomake. Metka-tukihakemusten käsittelyaika on noin 3 - 4 viikkoa. 

 

4. Minkä suuruisia metka-tuet ovat, onko hakeminen vaivan väärti? 

Tuet ovat hyviä ja niillä voi kattaa ison osan tai jopa kaiken tuettujen toimenpiteiden kuluista. Tukia kannattaa siis hyödyntää. Osaa tuista on nostettu verrattuna kemera-tukiin ja osaa on hieman laskettu. Esimerkiksi taimikon hoidon tuki on nyt 200 €/ha, kun se aikaisemmin oli 160 €/ha. Metsäteiden perusparannusten tukiin on tullut kasvua 10–20 %yksikköä riippuen alueesta. Taimikon hoidon ja nuoren metsän hoidon tuki, kun lisäksi kerätään pienpuuta on puolestaan laskettu 450 eurosta/hehtaari 300 euroon/hehtaari. Tutustu vertailuihin Metsäkeskuksen sivuilla. 

5. Ovatko metka-tuet veronalaisia? 

Metka-tuet ovat veronalaista metsätalouden pääomatuloa. Veroa maksetaan 30 % 30 000 euroon asti. Summan yli menevien pääomatulojen veroprosentti on 34 prosenttia. Mikäli tuet maksetaan työn tekijälle, sinun metsänomistajana ei tarvitse huolehtia niistä omassa verotuksessasi. 

Apua Metka-tukien hakemiseen metsäyhtiöiltä ja Metsäkeskukselta 

Metka-tukea ei kannata jättää hakematta, sillä tukien avulla metsänhoidon kustannukset laskevat. Tukea voi hakea huolimatta siitä, tekeekö toimenpiteitä itse vai teetättääkö niitä metsäyhtiöllä.  

Jos metka-tuen hakeminen yksin tuntuu epäselvältä tai vaikealta, on hakemiseen tarjolla neuvoja. Ole yhteydessä metsäyhtiöösi tai suoraan Metsäkeskukseen. Mikäli olet teettänyt metsätyöt ammattilaisella, kysy työn toteuttaneelta metsäyhtiöltä, hakevatko he tuen puolestasi. Esimerkiksi me Laanialla haemme tekemistämme töistä Metka-tuen asiakkaan puolesta, mikäli hän niin haluaa. Lisätietoja ja yhteystietohaku Metsäneuvonnassa. 

 

Etsi metsäasiantuntijasi

Puukauppa- ja metsäpalveluasiantuntijamme tietävät, miten metsäsi saadaan tuottamaan. Paikalliset metsäpalveluasiantuntijamme ovat valmiina tarttumaan toimeen sinun ja metsäsi hyödyksi.

Saara Junikka
Hankasalmi,Konnevesi,Laukaa,Luhanka,Toivakka,Äänekoski

Äänekosken itäpuoli

Aleksi Forsman
Harjavalta,Nakkila,Pori,Ulvila

Porin alueella Lavia.

Jussi Kilpinen
Myrskylä,Mäntsälä,Orimattila,Pukkila
Marko Kokkarinen
Heinävesi,Kaavi,Kuopio,Leppävirta,Rautalampi,Siilinjärvi,Suonenjoki,Tervo,Tuusniemi,Vesanto

Kuopiossa Nilsiä 75-tien eteläpuoli, Maaninka 77-tien eteläpuoli, Juankoski, Vehmersalmi ja Karttula

Miika Kojola
Mänttä-Vilppula,Ruovesi
Teemu Kurhila
Heinola,Iitti,Lahti

Pohjois-Iitti, 19160 Huutotöyry

Niina Hautamäki
Luumäki,Virolahti,Miehikkälä
Toni Pesola
Alavieska,Merijärvi,Oulainen,Ylivieska
Emilia Pekkala
Kemi,Keminmaa,Simo,Tervola
Tommi Söyrilä
Salo

Salossa Muurla, Kisko, Perniö, Särkisalo, Pertteli, Kiikala ja Suomusjärvi.

Pirkko Saastamoinen
Ii,Kemi,Keminmaa,Simo
Janne Tarvainen
Joutsa,Juva,Kangasniemi,Mikkeli,Pieksämäki

Mikkelin pohjoisosat.

Heli Ketola
Helsinki,Hyvinkää,Järvenpää,Kerava,Pornainen,Sipoo,Tuusula,Vantaa
Sampsa Häyrynen
Hyrynsalmi,Paltamo,Puolanka,Ristijärvi,Suomussalmi,Kajaani
Tapio Joentausta
Imatra,Lappeenranta,Lemi,Savitaipale,Taipalsaari
Matias Hienonen
Evijärvi,Isokyrö,Laihia,Maalahti,Mustasaari,Vaasa,Vöyri,Vähäkyrö,Ylistaro

Kurikassa Jurva.

Heikki Harala
Juupajoki,Kangasala,Orivesi,Tampere
Tommi Gummerus
Akaa,Hattula,Hämeenlinna,Lempäälä,Valkeakoski

Hämeenlinnassa Kalvola.

Jari Grekula
Kalajoki,Pyhäjoki,Raahe
Ville Söderman
Kaarina,Koski TI,Lieto,Marttila,Paimio,Salo,Sauvo

Salossa Halikko ja Kuusjoki.  Liedossa Tarvasjoki.

Taina Elonen
Kustavi,Laitila,Mynämäki,Pyhäranta,Rauma,Taivassalo,Uusikaupunki,Vehmaa

Huom. Anne Mattila ensisijainen kontaktihenkilö puukaupoille ja harvennuksiin listalla mainituissa kunnissa.

Tapani Kylmä
Haapajärvi,Haapavesi,Kärsämäki,Nivala,Pyhäjärvi
Markus Latvala
Ilmajoki,Kaskinen,Kurikka,Seinäjoki,Peräseinäjoki

Kurikassa Jalasjärvi.

Marjut Makkonen
Asikkala,Hollola,Kärkölä,Sysmä
Kirsi Niinimäki
Hämeenlinna

Hauho, Lammi, Tuulos

Tony Lehtosaari
Rovaniemi,Tervola
Johan Korenius
Inkoo,Kirkkonummi,Raasepori,Siuntio
Nikolai Leppäaho
Ikaalinen,Kihniö,Parkano,Ylöjärvi
Eetu Rekonen
Halsua,Kannus,Kaustinen,Kokkola,Lestijärvi,Reisjärvi,Sievi,Toholampi,Veteli
Wertti Särkimäki
Jyväskylä,Multia,Saarijärvi,Uurainen,Viitasaari,Äänekoski

Äänekosken länsipuoli

Ville Tervo
Hausjärvi,Hämeenlinna,Janakkala,Loppi,Riihimäki

Hämeenlinnassa Renko.

Ilkka Vieras
Huittinen,Kokemäki,Sastamala,Säkylä,Köyliö
Pekka Vasara
Hartola,Hirvensalmi,Mikkeli,Mäntyharju,Pertunmaa

Mikkelin eteläosat.

Jari Wright
Hailuoto,Liminka,Lumijoki,Siikajoki,Tyrnävä,Kempele
Peter Mickos
Askola,Lapinjärvi,Loviisa,Porvoo
Tarmo Marjala
Aura,Kaarina,Lieto,Loimaa,Masku,Naantali,Nousiainen,Oripää,Parainen,Pöytyä,Raisio,Rusko,Turku
Heli Muotka
Pello,Tornio,Ylitornio
Oskari Pulkkinen
Iisalmi,Keitele,Kiuruvesi,Kuopio,Lapinlahti,Pielavesi,Rautavaara

Kuopiossa Nilsiä 75-tien pohjoispuoli, Maaninka 77-tien pohjoispuoli.

Iikka Mäkelä
Posio,Ranua,Rovaniemi
Pekka Venäläinen
Kihniö,Virrat
Axel Öhman
Espoo,Karkkila,Kauniainen,Nurmijärvi,Vihti
Noora Nykänen
Pudasjärvi,Puolanka,Taivalkoski
Valtteri Timonen
Oulu,Pudasjärvi

Pudasjärvi länsi, Oulu (Kiiminki, Yli-Kiiminki, Oulunsalo, Oulu etelä)

Risto Aikkila
Muhos,Utajärvi,Vaala
Kristian Ginman
Hanko,Kemiönsaari,Raasepori
Toni Alakeskinen
Hämeenkyrö,Nokia,Pirkkala,Sastamala,Vesilahti
Valtteri Leppäkoski
Lohja,Somero
Jani Himanen
Iitti,Kouvola,Orimattila

Kouvolassa Jaala ja Kuusankoski

Jussi Luoma
Jämijärvi,Kankaanpää,Merikarvia,Pomarkku,Siikainen
Juho Heikkilä
Jyväskylä,Jämsä,Keuruu,Muurame,Petäjävesi
Marko Leppälä
Kuhmoinen,Padasjoki,Pälkäne
Juuso Jaakkola
Hamina,Kotka,Pyhtää
Santeri Väisänen
Joroinen,Juva,Puumala,Rantasalmi,Sulkava,Varkaus
Arto Huotari
Kuhmo,Nurmes,Sotkamo,Valtimo,Sonkajärvi,Vieremä
Heikki Yntälä
Forssa,Humppila,Jokioinen,Punkalaidun,Tammela,Urjala,Ypäjä
Juha-Matti Viljanen
Isojoki,Karijoki,Karvia,Kauhajoki,Kristiinankaupunki,Närpiö,Teuva
Ari-Pekka Kostamo
Kemijärvi,Pelkosenniemi,Rovaniemi,Sodankylä
Seppo Porkka
Siikalatva,Pyhäntä
Anne Mattila
Kustavi,Laitila,Mynämäki,Pyhäranta,Rauma,Taivassalo,Uusikaupunki,Vehmaa,Eurajoki,Eura

 

Background

Tilaa blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiin

Lue lisää tietosuojaselosteestamme