Energiapuu on kotimainen, puhdas ja uusiutuva energiamuoto, joka on myös lähituote. Mutta mitä vaihteita metsästä kerätty energiapuu käy läpi matkallaan kohti määränpäätään, eli lähialueen voimalaitosta? Tutustu energiapuun matkaan, joka on loppujen lopuksi aika mutkaton alusta loppuun saakka.
Vaihe 1: energiapuun korjuu
Energiapuun matka kohti voimalaitosta alkaa siitä, kun metsäkohde on metsäasiantuntijan toimesta todettu soveltuvaksi energiapuun korjuuseen. Useimmiten metsät, joista energiapuuta korjataan, ovat nuoren metsän hoidon tarpeessa, ensiharvennuskohteita tai uudistushakkuualueita.
Ensimmäiseksi jo ennen puukauppoja tehdään karkea korjuusuunnitelma. Tämä versio suunnitelmasta sisältää muun muassa tiedon siitä, mihin vuodenaikaan korjuu voidaan toteuttaa, millaiset varastopaikan mahdollisuudet alueella on ja minkä verran energiapuuta alalta arviolta saadaan. Arvio perustuu sekä kokemuspohjaiseen arviointiin että puustomittauksiin. Puukauppojen jälkeen lopullinen korjuusuunnitelma toteutetaan yhdessä metsänomistajan kanssa ja siinä otetaan huomioon metsänhoidolliset toiveet ja tavoitteet. Suunnitelma konkretisoi myös tulevaan työhön liittyviä kustannuksia ja puuraaka-aineesta saatavia tuloja.
Kuva 1. Energiapuun korjuu koneellisesti.
Energiapuu korjataan koneellisesti. Pääasiassa energiaksi kelpaava puu on pienpuuta karsittuna rankana tai kokopuuna sekä kantoja ja erilaista hakkuutähdettä, kuten latvusmassaa ja oksia. Metsänomistaja saa tulot korjatusta energiapuusta heti korjuun jälkeen. Maksu perustuu mittaukseen, joka tehdään korjuun yhteydessä metsäkoneella tai ajokoneen kuormainvaa'alla.
Vaihe 2: energiapuun varastointi
Kun energiapuu on korjattu metsästä, se varastoidaan joko tienvarsivarastossa tai terminaalissa. Tienarsivaraston paikka katsotaan yleensä yhdessä metsäasiantuntijan kanssa, jotta paikaksi valikoituu oikeanlainen kohta. Terminaalivarastoja hyödynnetään tilannekohtaisesti.
Kuva 2. Tienvarsivarasto.
Korjattu energiapuu kuivataan varastopaikalla ja normaalisti yhden kesän kuivatuksen jälkeen se on valmista haketettavaksi. Myös metsätuholaki määrittelee, milloin tuore kuorellinen puutavara tulee kuljettaa pois metsistä ja varastopaikoilta.
Oikeaoppisella energiapuun varastoinnilla vaikutetaan energiapuuhakkeen laatuun. Varastointipaikka vaikuttaa muun muassa hakkeen kosteuspitoisuuteen ja sitä kautta siitä saatavaan lämpöarvoon. Tuoreessa puussa lämpöarvo on parempi kuin vanhassa - pitkä varastointiaina siis huonontaa lämpöarvoa, joten energiapuuta ei kannata varastoida vuosikausia. Paras paikka varastolle on ominaisuuksiltaan aurinkoinen, tuulinen ja kuivapohjainen. Hakkurin toiminnan ja kaluston siirtojen kannalta varastopaikan maasto on myös hyvä olla mahdollisimman tasainen. Lisäksi varaston teolla on merkitystä: puupino kannattaa tehdä mahdollisimman korkeaksi ja pinon pohjan on oltava irti maasta. Pinon lievä etunojaisuus sekä ylimmistä puista muodostettu lippa ovat hyödyksi, sillä näin päällimmäiset puut suojaavat alimpia puita sateelta.
Varaston oikeanlainen sijainti parantaa myös logistiikan kannattavuutta. Helposti saavutettavalla ja tilavalla varastopaikalla kuorma-autot mahtuvat työskentelemään sujuvasti ja tehokkaasti. Suunnitelmallisen varastoinnin hyödyt näkyvätkin siis koko ketjun kustannuksissa positiivisesti.
Vaihe 3: energiapuun haketus ja kuljetus
Jotta kerätty energiapuu saadaan voimalaitosten käyttöön, se täytyy pilkkoa tai murskata, eli hakettaa, pieneksi. Puuhakkeen palakokoon voidaan vaikuttaa: mitä tasakokoisemmaksi hake saadaan, sitä laadukkaampaa se on. Energiakäyttöön tarkoitetun puuhakkeen tärkeimpiä laatuominaisuuksia ovat palakoon lisäksi kosteuspitoisuus, tuoreus, koostumus ja tiheys, sillä ne vaikuttavat hakkeen lämpöarvoon.
Kuva 3. Energiapuun haketus varastopaikalla.
Energiapuun haketus voidaan toteuttaa tienvarsihaketuksena, terminaalihaketuksena tai käyttöpaikkahaketuksena. Tienvarsihaketus on pitkään ollut yleisin haketusmenetelmä. Siinä energiapuu haketetaan tienvarressa, jonne se on kerätty. Energiapuu haketetaan suoraan kuorma-autoon ja kuljetetaan voimalaitokselle. Terminaalihaketus on yleistynyt viime vuosien aikana voimakkaasti. Terminaalihaketuksen etuna on se, että tilavassa terminaalissa energiapuulajeja voidaan jaotella, jonka seurauksena puuaineksen jalostus hakkeeksi voidaan toteuttaa laadukkaammin. Terminaalissa myös toimitusvarmuus on hyvä olosuhteista riippumatta. Käyttöpaikkahaketuksessa energiapuu kuljetetaan haketettavaksi voimalaitokselle. Sen osuus haketusmenetelmistä on vain noin 10 %. Kaikilla voimalaitoksilla ei ole omia hakkureita, mikä osaltaan vaikuttaa käyttöpaikkahaketuksen vähäisyyteen.
Energiapuu on lähituotetta - esimerkiksi me Laanialla kuljetamme haketta korkeintaan noin sadan kilometrin säteeltä voimalaitoksille. Terminaaleissa haketettua energiapuuta voidaan koota ensin varastoaumoiksi, josta sitä sitten kuljetetaan energiantuotantoon.
Haluatko lukea lisää energiapuusta? Lisää tietoa mm. energiapuun hinnan muodostumisesta, metsänhoidon tuista ja metsänhoitoon liittyvistä aiheista löydät Laanian blogista. Vieraile blogissamme.
Laania
Laania on metsänhoidon ja puukaupan asiantuntijayritys, joka palvelee metsänomistajia lähes koko Suomessa.